Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Chlapec (12) si doma zostrojil jadrový reaktor: Stačili mu na to staré vysávače

Jackson so svojím reaktorom Zobraziť galériu (3)
Jackson so svojím reaktorom (Zdroj: YouTube/fox news)

MEMPHIS - Iba dvanásťročný chlapec z amerického štátu Tennessee sa stal zrejme najmladším človekom, ktorý kedy vytvoril jadrový reaktor. Zariadenie zostavil pomocou vysávačov, čerpadiel a komôr, ktoré kúpil na stránke eBay za 10 000 dolárov. Svoje zistenia si overil na online fóre amatérskych fyzikov.

Najväčším hobby Jacksona Oswalta je fyzika. V neobývanej izbe v rodičovskom dome už niekoľko rokov vykonáva rôzne experimenty. Nedávno sa mu dokonca podarilo zostrojiť vlastný nukleárny reaktor. Použil pri tom upravené vysávače, čerpadlá a komory, ktoré zohnal na internete. Jeho zariadenie zlučuje atómy dostatočne veľkou silou na to, aby sa spojili v jeden a vďaka tomuto procesu vypúšťajú energiu skrytú vo vnútri každého atómu. 

VIDEO Chlapec (12) si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/fox news)

Návod, ako reaktor zostrojiť, si Jackson našiel online. Vlani 19. januára 2017, len pár hodín pred  trinástymi narodeninami, svoje dielo dokončil. "Začiatok procesu bol celý o zisťovaní toho, čo ostatní ľudia urobili so svojimi reaktormi," uviedol tínedžer. Napokon si zostavil zoznam potrebných súčiastok na vybudovanie zariadenia. Niektoré dokonca musel modifikovať, pretože ich pôvodná podoba nebola vyhovujúca. 

VIDEO Chlapec (12) si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/fox news)

Plyn deutéria, izotop vodíka, sa zohrieva v plazmovom jadre s 50-tisíc voltmi elektrickej energie vo vákuovej komore, aby sa atómy spojili. Podobný proces, no v oveľa menšej miere, ovláda napríklad Slnko. Toto obrovské napätie je energeticky náročným procesom, ktorý podľa Oswalta prijme viac energie, než vydá. Schopnosť presadiť jadrovú fúziu ako zdroj elektrickej energie je preto naďalej nejasná. Práve kvôli tomuto faktu chlapec podľa svojich slov ešte nie je milionárom. Jeho rodičia mu pomáhajú s financovaním tohto nezvyčajného koníčka a zároveň dbajú na synovu bezpečnosť.

Viac o téme: FyzikaJadrový reaktorJackson oswalt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu