Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Muž zjedol desiatky gaštanov bez toho, aby ich požul: Skončilo sa to veľmi zle

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/All Things Good)

MELBOURNE - Tento prípad potvrdzuje starý mýtus o tom, že žuvanie jedla pred jeho prehltnutím je mimoriadne dôležité. Postarší muž z Austrálie skončil dlhodobo v nemocnici po tom, ako zjedol obrovské množstvo gaštanov bez toho, aby ich požul. Dvanásť hodín trpel bolesťou brucha, zvracaním a nevoľnosťou.

Muža okamžite previezli do nemocnice v austrálskom štáte Viktória. Lekári vykonali množstvo vyšetrení, mysleli si, že pacient má rakovinu, prípadne vnútornú herniu. Nakoniec ale zistili, že za jeho problémami stoja gaštany, ktoré mu našli vďaka laparoskopii v žalúdku.

Pacient ich všetky prehltol bez toho, aby ich najprv požul, pretože vraj predtým prišiel o umelý chrup. To viedlo k pretrhnutiu tenkého čreva na minimálne desiatich miestach. Črevá boli zablokované aj kvôli fytobezoárom. Ide o stuhnuté hmoty v gastrointestinálnom trakte, ktoré pozostávajú z nestráviteľných častí rastlinnej potravy, ako je vláknina, šupka alebo semená plodov.

Muž zjedol desiatky gaštanov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Food Farmer Earth)

Pokiaľ sa ľudia normálne stravujú, vznik fytobezoárov im nehrozí. Problém nastáva po prekonaní operácie žalúdka alebo cukrovky. Nanešťastie sa ukázalo, že tento pacient v minulosti trpel cukrovkou druhého typu, chorobou srdca a hypertenziou. Lekári problém vyriešili odstránením nestrávených gaštanov z jeho čriev. V nemocnici strávil ďalšie štyri týždne, pretože jeho črevá neboli schopné samostatne fungovať.

O prípade informoval časopis British Medical Journal. Niečo podobné sa už v minulosti stalo; lekári informovali o žene, ktorej sa pretrhli črevá po tom, ako zjedla cherry paradajku bez prežutia.  

Viac o téme: GaštanyČrevo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu