Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Takto ľahko a rýchlo zistíte, či je váš chrup v poriadku: Bez toho, aby ste museli ísť k zubárovi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRETÓRIA - Ak chcete zistiť, ako to vyzerá s vaším chrupom, nemusíte nutne utekať k zubárovi, ale nechajte si poradiť od dentálnej hygieničky z Pretórie v Južnej Afrike. Jej názor určite prekvapí všetkých, ktorí viac ako zdravie ďasien sledujú zafarbenie svojich zubov.

Rady Boitumelo Koopediovej môže pomôcť tým, ktorí už dlhší čas otáľajú s návštevou zubnej ambulancie. Na zubára si totiž mnohí nájdu čas až vtedy, keď je už neskoro a o slovo sa prihlásia bolesti. Dentálna hygienička dáva úplne jednoduchý tip, ako si strážiť a kontrolovať zdravie svojho chrupu. Podľa nej je potrebné pravidelne sledovať stav ďasien. Tie totiž na rozdiel od zafarbenia zubnej skloviny spoľahlivo signalizujú, či máte zarobené na nejaký problém. "Ak si pravidelne čistíte zuby a vaše ďasná majú zdravú ružovú farbu na mieste, kde sa s nimi spája zub, tak je všetko v poriadku a vy nemáte dôvod strachovať sa," uviedla odborníčka na portáli Quora.

Koopediová totiž tvrdí, že ak si nečistíte zuby pravidelne, prejaví sa to najmä na ďasnách, ktoré sa začnú zapaľovať a červenieť. Svoje vysvetlenie demonštrovala dvomi obrázkami. Hoci je na prvom z nich zažltnutý chrup, označila ho za zdravý, pretože ďasná sú ružové. Na druhej fotografii je síce zachytený krásne vybielený hollywoodsky úsmev, ale chrup je nezdravý práve kvôli zafarbeniu ďasien. "Ide o zápal, tzv. gingivitídu," vysvetlila hygienička.

Chrup s gingivitídou
Zobraziť galériu (2)
Chrup s gingivitídou  (Zdroj: Getty Images)

Toto ochorenie je liečiteľné, ale treba začať konať okamžite po  spozorovaní prvých príznakov, inak môže prerásť do oveľa nebezpečnejšej  parodontitídy. "Vaše zuby môžu žiariť ako perly, ale to, či si čistíte zuby správne a chránite si zdravie chrupu, vám prezradia iba vaše ďasná," upozornila Koopediová. 

Viac o téme: ZubárChrup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu