Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Široké boky matky zvyšujú riziko rakoviny pŕs dcéry

LONDÝN – Pozrite sa na boky svojej matky a dozviete sa, aké riziko rakoviny pŕs vám hrozí. Tvrdia to britskí odborníci, podľa ktorých ženy so širokými bokmi a typicky ženskou panvou zvyšujú riziko ochorenia na rakovinu pŕs u svojich dcér v porovnaní s matkami, ktoré majú boky štíhle.

Toto zistenie vyplynulo zo štúdie, uskutočnenej na vzorke 6000 Fíniek narodených v rokoch 1934 a 1944. Šírka bokov je pritom priamo úmerná množstvu ženských pohlavných hormónov estrogénov, ktorému je nenarodené dieťa vystavené.

David Barker ze Southampton University sledoval riziko rakoviny pŕs u žien, ktorých matky mali veľmi široké boky. Zistil, že hrozba bola až o 60 % vyššia, ak mala matka boky širšie než 30 centimetrov. Čím širšie boli boky a čím dlhšie bolo dieťa v matkinej maternici, tým bolo riziko vyššie.

„Deti matiek so širokými bokmi, ktoré boli nosené celých 40 týždňov tehotenstva alebo aj dlhšie, mali rakovinu pŕs až 3,7-krát častejšie,“ potvrdil profesor David Barker pre britský Daily Mail. Správa o výskume vyšla v odbornom časopise American Journal of Human Biology.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu