Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ocenenie parodujúce Nobelovu cenu získala aj "gay bomba"

BRATISLAVA - Priekopnícky výskum "gay bomby", vďaka ktorej sa medzi sebou nepriateľské jednotky stanú sexuálne neodolateľné, vyhrala jednu z tohtoročných Nobelových cien Ig - paródiu na tie, odovzdávané vo Švédsku.

Medzi ďalšími víťazmi sa ocitli aj práce o liečbe apatie škrečkov liekmi proti impotencii, o získavaní vanilky z kravského vemena, či vedľajších účinkoch hltania mečov. Ocenenia odovzdávané na pôde Harvardskej univerzity od roku 1991 upozorňujú na vedecké objavy, ktoré "najskôr ľudí rozosmejú a neskôr ich prinútia rozmýšľať". Výhercovia si síce domov neodnesú žiadne peniaze, no dostanú certifikát a ručne vyrobenú sošku sliepky žerúcej vlastné vajce, ktorú im odovzdajú skutoční laureáti Nobelovej ceny.

"Prekvapilo ma to a veľmi poctilo, keď som zistil, že ma nielen nominovali, ale Nobelovu cenu Ig som aj vyhral. Nedokážem tomu doteraz uveriť", uviedol riaditeľ Medzinárodnej asociácie hltačov mečov a autor štúdie Hltanie mečov a jeho vedľajšie účinky Dan Meyer. Ako pre internetovú stránku spoločnosti BBC spresnil, zistil, že keď profesionálni hltači mečov dajú do seba meč opatrne, príliš ich nezraní. Ak ich však prehltnú viac, alebo s tvarovanou čepeľou, môžu si spôsobiť zranenie. Organizátorom Nobelových cien Ig sa nepodarilo skontaktovať s nikým z americkej armády, ktorá financovala výskum chemikálií, spôsobujúcich homosexuálne flirtovanie medzi nepriateľskými jednotkami. Projekt nazvali Harašenie, obťažovanie a chemikálie identifikujúce "zlých chlapcov".

Nobelove ceny Ig vytvoril vedecký časopis Annals of Improbable Research (AIR). Hlavnou úlohou cien je "oslava nezvyčajného, pocta imaginárneho a podnecovanie záujmu ľudí o vedu, medicínu a technológiu. "Odkedy som sa stal šéfredaktorom vedeckého časopisu, začal som stretávať všetky možné sorty ľudí, ktorí dokázali urobiť neuveriteľné a ťažko opísateľné veci. Niektorým z nich prekážalo, že za svoju prácu nedostávajú žiadne ocenenie... A práve to bolo impulzom k vzniku Nobelových cien Ig," uviedol šéfredaktor AIR Marc Abrahams.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu