Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Kim Čong-il pózuje ako futbalista

Karikatúra zachytáva juhokórejského prezidenta Roh Mu-hjuna (vľavo) a severokórejského vodcu Kim Čong-ila na futbalovom zápase.
Karikatúra zachytáva juhokórejského prezidenta Roh Mu-hjuna (vľavo) a severokórejského vodcu Kim Čong-ila na futbalovom zápase. (Zdroj: TASR)

SOUL - Zvyčajne rezervovaný vodca komunistickej Severnej Kórey Kim Čong-il sa objavil na internete s novým imidžom futbalového hrdinu.

Samotársky Kim vymenil svoju obligátnu strohú kaki kombinézu za športový dres a trenírky. So svojím juhokórejským spoluhráčom - prezidentom Ro Mu-hjonom, s úsmevom dribluje s loptou na futbalovom ihrisku v snahe streliť gól. Zápas sa odohráva na štadióne vyzdobenom sloganmi z majstrovstiev sveta vo futbale 2002, ktoré Južná Kórea hostila spolu s Japonskom.

Ilustrácia sa objavila na internete v reakcii na prelomový summit v Pchjongjangu, na ktorom dnes lídri oboch Kóreí podpísali deklaráciu o mieri a zintenzívnení bilaterálnej spolupráce.

Sériu obrázkov oboch lídrov zverejnilo na populárnych internetových serveroch juhokórejské ministerstvo financií a hospodárstva s cieľom podporiť zmierenie medzi viac ako polstoročie znepriateleným severom a juhom polostrova. Ponuku na stiahnutie šiestich pozadí pre obrazovku počítača s nezvyčajným námetom využilo do dnešného dňa už viac ako 6000 používateľov internetu.

Ďalší z obrázkov znázorňuje Kima a Roa, ako spoločne polievajú strom, na ktorom rastú mobilné telefóny a hodinky. Ide o symbolické znázornenie spoločného priemyselného projektu. "Vyjadrite prosím svoju podporu, aby sa mohli obe krajiny zjednotiť skôr," vyzýva juhokórejské ministerstvo na stiahnutie karikatúr.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu