Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Čili papričky: Anestetikum bez vedľajších účinkov

BOSTON – Americkí vedci vyvinuli nové anestetikum, ktorého účinnú látku získali z pálivých chilli papričiek. Liek výborne tlmí bolesť a má minimum vedľajších účinkov. Na rozdiel od väčšiny bežných anestetík nepôsobuje stratu pohyblivosti v cieľových oblastiach, preto by sa v budúcnosti mohol používať najmä pri pôrodoch.

Pri prvých laboratórnych testoch na hlodavcoch sa ukázalo, že anestetikum skutočne veľmi efektívne blokovalo bolesť a neobmedzovalo pohyblivosť. Podľa odborníkov totiž selektívne blokuje nervové bunky zodpovedné za pocity bolesti bez toho aby narušil iné nervové bunky, ktoré riadia pohyby a ďalšie zmyslové vnímanie.

Ak sa rovnaké výsledky potvrdia aj u ľudí, metódu by mohli používať lekári pri lokálnom znecitlivení ako napríklad trhanie zubov.
"Táto metóda by mohla zmeniť chirurgickú a postchirurgickú citlivosť na bolesť, umožnila by pacientom zostať pri úplnom vedomí bez pocitu bolesti alebo ochrnutia,“ tvrdí jeden z autorov štúdie Clifford Woolf z massachusettskej Všeobecnej nemocnice.

„Zdá sa, že možnosti využitia sú nekonečné. Dokonca by som si vedel predstaviť aj to, že túto metódu využijeme pri liečbe svrbenia, pretože neuróny citlivé na svrbenie patria do tej istej skupiny ako tie, čo reagujú na bolesť,“ dodal Woolf.

Súčasné anestetiká majú množstvo vedľajších účinkov ako strata vedomia, znížená citlivosť či paralýza.
Odborný článok o novomu anestetiku vyšiel v časopise Nature.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu