Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Experti skúmali Rembrandtov obraz a ostali ohromení: Majster na ňom zanechal jedinečnú pamiatku

Obraz Štúdia hlavy mladého muža Zobraziť galériu (2)
Obraz Štúdia hlavy mladého muža (Zdroj: Facebook/Sotheby's)

Rembrandtov obraz "Štúdia hlavy mladého muža", ktorého zobrazil ako Ježiša Krista, bude ešte vzácnejší a drahší ako doteraz. Pri jeho poslednej analýze bolo totiž zistené, že majster na ňom zanechal odtlačok svojich prstov. Vedci považujú tento objav za fenomenálny a všetci sa predbiehajú v tom, o akú sumu sa teraz navýši cena tohto diela.

Analýzou pigmentov, röntgenovým a infračerveným žiarením dospeli znalci umenia k tomu, že na Rembrandtovom obraze sú jeho odtlačky prstov. Ide o olejomaľbu hlavy mladého muža, ktorého maliar vykreslil ako modliaceho sa Ježiša Krista. "Je to ako majstrov testament. Dokazuje to, že Rembrandt tvoril veľmi rýchlou technikou," hovorí člen výskumného tímu Michel van de Laar. 

Experti skúmali Rembrandtov obraz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Sotheby's)

Podľa odhadov vzniklo toto dielo približne v roku 1655. Odborníkov upútala najmä úžasná maliarova schopnosť vyjadriť emócie zachytené v tvári zobrazeného muža. Šéf najstaršej aukčnej siene Sotheby's George Gordon tvrdí, že ide o odtlačok v pôvodnej farbe. "Domnievame sa, že autor bol so svojím dielom spokojný a dotýkal sa ho hneď, ako ho namaľoval," uviedol s tým, že Rembrandt určite pracoval na tomto obraze veľmi rýchlo, pretože sa na ňom prelína veľa farieb. 

Za dielo slávneho umelca zaplatil vyše milión eur: Posledný úder kladivkom a obraz zmizol

Malé, iba 25-centimetrové dielo, by malo byť vydražené na budúci mesiac v Londýne. Predpokladaná suma, za ktorú by sa malo predať, predstavuje astronomických šesť miliónov libier (6,74 milióna eur). Je pravdepodobné, že ľudia teraz začnú hľadať podobné odtlačky aj na ďalších obrazoch. 

Viac o téme: ObrazDražbaRembrandt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu