Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyoperovali vám slepé črevo? Potom majú pre vás vedci dobrú správu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Nová štúdia zistila, že u ľudí, ktorí majú vyoperované slepé črevo, je menšie riziko výskytu Parkinsonovej choroby. Ide o jeden z najväčších výskumov, ktorého sa zúčastnilo 1,6 milióna dobrovoľníkov. V budúcnosti sa vedci zamerajú na to, čo konkrétne spúšťa Parkinsonovu chorobu.

Ľudské telo je zázrakom prírody, no napriek tomu je náchylné k rôznym anomáliám. Svedčí o tom najnovší výskum o apendixe a Parkinsonovej chorobe, ktorého výsledky boli zverejnené v časopise Science Translational Medicine. Tvrdí, že odstránenie slepého čreva napomáha k zníženiu rizika spomínaného ochorenia. Nič však nie je také dokonalé, ako sa na prvé počutie môže zdať. Ukázalo sa totiž, že ľudia bez "slepáku" zaznamenali príznaky Parkinsonovej choroby o tri a pol roka neskôr, než ľudia so slepým črevom. 

Vyoperovali vám slepé črevo?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Do výskumu bolo zahrnutých šesť miliónov ľudí vo veku nad 52 rokov, čo je celkovo 91 miliónov rokov ľudského života. Pomocou údajov z viac ako päťdesiat rokov starých záznamov o pacientoch zo Švédskeho národného registra pacientov dokázali vedci preskúmať diagnostiku či liečbu chorôb. Boli dokonca schopní vytvárať zhody medzi jednotlivcami na základe veku alebo pohlavia. Týmto spôsobom mohli porovnať výskyt Parkinsonovej choroby u rôznych skupín pacientov.

Nie je to prvýkrát, čo sa nejaký výskum zaoberá spojením Parkinsonovej choroby a našich vnútorností. Už viacero predošlých štúdií dokázalo výskyt podivuhodných mikróbov v črevách chorých ľudí. Toto dokazuje, že jedným z prvých príznakov Parkinsonovej choroby môžu byť aj nevinne pôsobiace žalúdočné ťažkosti, ako napríklad hnačka. 

Vyoperovali vám slepé črevo?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci hovoria o jednom zo spôsobov liečby, ide však o mimoriadne nechutné riešenie. Reč je o fekálnych transplantátoch. Istý čas odborníci predpokladali, že proteín zvaný a-synukleín je jedným z páchateľov Parkinsona. Tento proteín sa vyskytuje v celom tele, najviac však v mozgu a okrem toho je dôležitou súčasťou nervových vzruchov. U pacientov trpiacich Parkinsonom sa môže tento proteín zhlukovať do hŕč a zabíjať tak bunky v mozgu zodpovedné za pohybovú schopnosť. To spôsobuje triašku, stuhnutie, resp. spomalenie pohybu, teda príznaky charakteristické pre Parkinsonovu chorobu. Najnovšie výskumy toto tvrdenie potvrdzujú v plnom rozsahu, pretože a-synukleín sa zhromažďuje aj v slepom čreve. Toto platí aj v prípade osôb, ktoré netrpia chorobou, čo naznačuje, že proteíny sú len jedným z mnoha faktorov, ktoré prispievajú k rozvoju Parkinsona. 

Slovenskí pacienti majú opäť bližšie k modernej medicíne: Takto zmierňujú Parkinsona

"Musí existovať nejaký iný mechanizmus alebo skupina udalostí, ktoré dovoľujú slepému črevu ovplyvňovať Parkinsonovu chorobu," uviedla vedúca výskumu Viviane Labrieová. „To je vec, na ktorú by sme sa chceli zamerať v budúcnosti, konkrétne na faktory, ktoré sú príčinou tohto ochorenia," dodáva Labrieová.

Viac o téme: Slepé črevoApendixParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu