Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Penzisti sa učili karate!

Eve Novákovej (71) za bieleho dňa vytrhli z rúk kabelku, preto prišla na kurz sebaobrany.
Eve Novákovej (71) za bieleho dňa vytrhli z rúk kabelku, preto prišla na kurz sebaobrany. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Dáždnik, vychádzková palica či zväzok kľúčov - to budú zbrane v rukách dôchodcov! Penzisti z košickej mestskej časti Juh sa v kurze sebaobrany dozvedeli, ako sa brániť pred zlodejmi. Práve starší ľudia sú totiž čoraz častejšie cieľom útočníkov.

V košickej mestskej časti Juh žije niekoľko stovák dôchodcov, nachádzajú sa tu totiž dva domovy dôchodcov i malometrážne byty. Títo penzisti sú pre násilníkov najľahšou korisťou. Naučiť ich základom sebaobrany sa podujali školitelia z Východoslovenskej únie karate a bojových umení Ladislav Konrád a Štefan Szeles. „Dôchodcovia by mali zvážiť vychádzky na nebezpečné miesta. Treba sa vyhýbať lokalitám, kde sa združujú asociálne živly. Ak už niekde musia ísť, tak rozhodne nie sami,“ upozornil školiteľ Štefan Szeles.

Podľa jeho slov, ak už dôjde k nejakému napadnutiu, nesmie dať človek najavo prekvapenie. „Treba kričať, jačať, snažiť sa násilníka odradiť od úmyslu. Kabelka alebo taška môžu byť účinnou zbraňou, ako aj veci v nich - hrebeň, pero alebo dáždnik,“ poučil dôchodcov Š. Szeles. Seniorom sa ukážky sebaobrany veľmi pozdávali. „Teraz už nespanikárime a budeme sa vedieť útočníkom ubrániť,“ zhodli sa penzisti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu