Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO V Austrálii zo dňa na deň zmizol kus pláže: Varovanie expertov, toto hrozí o pár rokov

(Zdroj: Facebook/Rainbow Beach Helicopters)

BRISBANE - Veľký kus populárnej pláže v austrálskom štáte Queensland zmizol v mori, ľudia sa obávali toho najhoršieho. A nestalo sa to prvý raz. Pred tromi rokmi, keď sa takto prepadla pláž, v jame zmizlo niekoľko karavanov a stanov.

Pracovník rybárskej lode Greg Pearce sa v pondelok ráno vydal na plavbu. Vtedy si všimol, že kus pláže v blízkosti Inskip Point chýba. Morská voda totiž zaliala plážovú časť, v dôsledku čoho sa tam vytvorila jama hlboká sedem a pol metra. "Včera bolo všetko v normále, ľudia sa opaľovali. Dnes ráno došlo k erózii a tam, kde bola pôvodne pláž, je teraz voda," opísal situáciu. 

Už v roku 2015 odborníci varovali, že pláž Inskip Point jedného dňa pravdepodobne úplne zmizne pod vodou. Miestne oddelenie životného prostredia Služba Queensland Park and Wildlife Service tvrdí, že kompetentní eróziu pravidelne monitorujú. Erózia bola pravdepodobne spôsobená podkopaním časti pobrežia prietokmi vodného prúdu a vĺn. "Ak k takejto udalosti dôjde pod vodou, pobrežie stráca oporný bod a more sa vleje na pláž," vysvetlila geotechnická inžinierka Allison Golsbyová. 

Viac o téme: PlážAustráliaErózia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu