Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Trénujte svoju pamäť!

Štúdium nových vecí je najlepším liekom proti zabúdaniu.
Štúdium nových vecí je najlepším liekom proti zabúdaniu.

Každodenný život nám uľahčujú rôzne technické novinky, pre ktoré už nie sme nútení trénovať svoju pamäť. Ak aj spozorujeme určité odchýlky u seba či svojich blízkych, mnohokrát ich pripisujeme stresu či únave. Ale pozor! Môže ísť o prvé príznaky alzheimera. Dôležité je včas ich rozpoznať a čo najrýchlejšie začať s liečbou.

Dnešný deň je svetovým dňom alzheimera - ochorenia, ktorým len na Slovensku trpí až 50-tisíc ľudí prevažne nad 65 rokov. Jeho hrozba rastie s neustálym zvyšovaním veku obyvateľstva. Zákernú chorobu, ktorá sťažuje život nielen samotnému pacientovi, ale aj celej jeho rodine, nie je však v súčasnosti možné vyliečiť. „Ľudstvo nepozná ani liek, ani žiadne účinné preventívne opatrenia, ktoré by zabraňovali vzniku tohto ochorenia. Kľúčovú úlohu teda zohráva včasné rozpoznanie príznakov, pretože čím skôr sa začne liečba Alzheimerovej choroby, tým je väčšia šanca na zmiernenie jej priebehu,“ povedal doc. MUDr. Ľubomír Vražda, Csc., z psychiatrickej ambulancie Centra Memory. Včasná diagnóza a výsledky liečby pacientovi prinášajú niekoľko rokov nezávislého života navyše. Aj tu platí, že najcennejšia je prevencia, ktorá spočíva najmä v rôznych technikách mozgového džogingu.

UDRŽUJTE SI SVOJ MOZOG FIT


1. Aktívny mozog
Aj vo vyššom veku sa učte cudzie jazyky, hrať na hudobné nástroje, lúštite krížovky, snažte sa pamätať si čísla a rôzne detaily.

2. Zdravá životospráva
Jedzte jedlá bohaté na antioxidanty (brokolica, špenát, čučoriedky). Doprajte si dostatok spánku. Veľa sa hýbte na čerstvom vzduchu.

3. Preč so stresom
Stres spôsobuje zníženú koncentráciu a schopnosť zapamätať si veci. Relaxujte a hovorte so svojimi blízkymi o svojich problémoch.

4. Spomienky a opakovanie
Vždy sa sústreďte na dôležitú informáciu a nedajte sa vyrušiť. Mená a čísla si opakujte nahlas, v mysli, alebo si ich napíšte.

5. Zorganizovaný život
Kľúče, okuliare či peňaženku uchovávajte vždy na rovnakom mieste, používajte diáre a adresáre. Píšte si denník.

6. Stereotyp nudí
Vyberte sa do práce inou cestou, občas si čistite zuby ľavou rukou, vypnite televízor a radšej čítajte.

OTESTUJTE SVOJU RODINU!

Iba maximálny počet bodov (22) je OK. Ak ste dosiahli 20 a menej bodov, vyhľadajte lekársku pomoc (áno, často = 0 bodov, niekedy = 1 bod, nie, nikdy = 2 body).

1. Váš blízky sa opakuje a pýta na to isté.
2. Zabúda váš blízky viac ako predtým?
3. Zabúda užívať lieky, nie je schopný nakúpiť.
4. Zabúda na schôdzky, sviatky a rodinné oslavy.
5. Váš blízky je smutnejší či bezradnejší.
6. Má problémy s počítaním, či s vedením účtu.
7. Stráca váš blízky záujem o svoje záľuby?
8. Potrebuje pomoc pri jedle, obliekaní a hygiene.
9. Je váš blízky popudlivejší, podozrievavejší, nepokojnejší, hovorí nezmyselne, prípadne vidí a počuje neexistujúce veci?
10. Zhoršila sa jeho schopnosť šoférovať?
11. Často hľadá slová, nehovorí plynule alebo zabúda mená?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu