Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prečo listy menia farbu?

SLOVENSKO - Leto strieda jeseň. Koruny stromov strácajú svoju typickú zelenú farbu a ich listy čoraz viac pripomínajú pestrofarebnú zmes. A mnohí z nás ani netušia prečo...

„Listnaté stromy v našom miernom klimatickom pásme majú svoj životný cyklus,“ vysvetľuje riaditeľ Botanickej záhrady v Košiciach Sergej Mochnacký. „V tomto období sa im končí vegetačné obdobie a pripravujú sa na hibernáciu, čiže odpočinok.“ Dreviny sa snažia zbaviť častí, ktoré by sa im počas zimy mohli poškodiť. „Zelené farbivo, chlorofyl, sa z listov postupne stráca a začínajú sa zafarbovať dožlta či dočervena,“ uviedol S. Mochnacký. Chemické procesy v stopke listu neskôr vedú k tomu, že oslabia jej pletivo a list spadne na zem.

Čo hovoria učebnice:

- Zelená farba listov pochádza zo zeleného listového farbiva chlorofyl. Vzniká pri fotosyntéze pôsobením slnka, vlahy a výživných látok z pôdy.

- Na jeseň slnečného svetla ubúda a listy chlorofyl pomaly odbúravajú - začnú sa uvoľňovať žlté až červené farbivá (karotinoid a antokyán) a podľa ich množstva sú listy žlté, červené až hnedé.

- Na spodnej strane listov sa uzavrú kanáliky, ktorými strom prijíma vlahu - je to opatrenie proti nadchádzajúcim mrazom.

- Medzi listom a konárom sa pomaly vytvorí vrstva podobná korku a list odpadne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu