Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Za to, že nám niekto vonia alebo páchne, môžu gény

NEW YORK - Americkí výskumníci zistili, že spôsob akým ľudia vnímajú telesné vône určuje jeden konkrétny gén. To vysvetľuje, prečo ten istý spotený muž niekomu vonia ako vanilka, niekomu smrdí ako moč a približne tretine dospelých nevonia nijako.

Výskumný tím z Duke University v Severnej Karolíne robil pokusy s androstenónom, feromónom nachádzajúcim sa v pote mužov a žien. Mužský pot ho však obsahuje vo vyššej koncentrácii. Ako ľudia vnímajú pot závisí od jedného konkrétneho génu ovplyvňujúceho čuchové receptory. "Vieme, že ľudia reagovali na androstenón odlišne. Doteraz sme však nevedeli prečo," uviedol šéf výskumu Hiroaki Matsunami.

Vedci testovali spôsob, akým na pot reaguje viac než 400 známych čuchových receptorov, ktoré človek používa pri identifikovaní vôní. V rámci pokusov vzali vzorky krvi a DNA 400 ľuďom. Na ich základe objavili drobné geneticky dané rozdiely v spracovaní androstenónu. Tie boli dôvodom, prečo časť dobrovoľníkov vnímala androstenón ako nepríjemný zápach, iní ako vanilkovú vôňu a zvyšok necítil žiadnu vôňu. Funkcia androstenónu nie je zatiaľ u ľudí plne známa, u prasiat však slúži na vysielanie silných sexuálnych signálov. Vedci ďalej skúmajú, ako tento feromón ovplyvňuje u ľudí spoločenské a sexuálne správanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu