Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hotely majú tajné izby, o ktorých vám nepovedia: Na TOTO slúžia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Hotel Blue Lagoon leží napoly schovaný v drsnej krajine pri Reykjavíku. Otvorený bol síce len pred tromi mesiacmi, ale už teraz so svojím geotermálne vyhrievaným bazénom a výhľadom na kusy lávy patrí k najvyhľadávanejším luxusným miestam v Európe. Za hotelom sa pritom nachádza exkluzívny priestor, o ktorého existencii vie len málo návštevníkov.

Apartmán s rozlohou takmer 200 metrov štvorcových má súkromný balkón, jedáleň, obriu posteľ, wellness a krb. Stojí 10 500 dolárov za noc a nie je uvedený na hotelovom webe - žiadne fotografie, cena, skrátka nič, napísala agentúra Bloomberg.

Nemôžete naň naraziť, ibaže by ste vedeli, že existuje, a rezervácia je len na pozvanie. Luxusné hotely po celom svete také izby majú a dôvody sú rôzne. Podľa Mara Massona, marketingového riaditeľa Blue Lagoon, je apartmán zamýšľaný ako dokonalý úkryt pred svetom. Tí, ktorí chcú vstúpiť bez povšimnutia, môžu využiť súkromný vchod, rovnako ako blízky heliport, kam možno doletieť súkromným lietadlom. "Nikto nemusí vedieť, že ste tu. Ostatní hostia o tajnom apartmáne nevedia, nič nenaznačuje, že je tu," vysvetlil. 

Hotely majú tajné izby,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Súkromie nie je jediným dôvodom, prečo podobné izby nebývajú v katalógu hotela ani jeho partnerov, ako je Booking.com. Niekedy je v hre aj ochrana toho najcennejšieho majetku. "Povedzme, že máte top apartmán, ktorý stojí 2000 dolárov. Nechcete, aby prišlo desať ľudí, zaplatili túto čiastku a potom v ňom usporiadali veľkú párty," hovorí Stephen Brandman, šéf správcovskej firmy Journal Hotels. 

Hotely majú tajné izby,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Profesor centra cestovného ruchu Newyorskej univerzity Bjorn Hanson súhlasí. Pripomína, že súčasťou luxusných izieb sú často umelecké diela alebo drahé klavíry, a dať ich k dispozícii verejnosti by preto bolo riskantné. Tieto izby bývajú často označované ako "owner's suites" (apartmány majiteľov).

V hoteli Bennet v Južnej Karolíne, ktorý je tesne pred otvorením, je apartmán Michaela Bennetta k dispozícii iba na zvláštnu žiadosť a hostí musí developer hotela osobne schváliť. V iných hoteloch sa výnimočne apartmány nazývajú izbami pre partnerov, čo znamená, že si ich možno rezervovať len prostredníctvom členstva v exkluzívnom klube. To ale stojí i šesťmiestnu čiastku. 

Hotely majú tajné izby,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Z ekonomického hľadiska by sa mohlo zdať, že chrániť tie najdrahšie produkty pred zrakom verejnosti je proti zdravému rozumu. Hotely ale taktiež nechcú riskovať rušenie rezervácie drahých izieb na poslednú chvíľu a bez poplatkov, keď rozhadzovační turisti pocítia výčitky svedomia. To sa v prípade pravidelných bohatých hostí tak často nestáva. Niektoré hotely preto vyžadujú rezerváciu cez e-mail, čo manažmentu dáva šancu pobyt nepovoliť. 

Vieme, ktoré veci si môžete z hotela odniesť bez výčitiek: A TIETO nikdy nekradnite!

Mnoho hotelov máva svoje luxusné izby prázdne aj pre prípad, že sa dostaví nejaký VIP hosť. Nemusí ísť pritom o celebritu; stačí niekto, kto je ochotný utrácať. Izby, ktoré si nemožno rezervovať, nebývajú ale vždy tie najväčšie či najluxusnejšie. Niekedy majú napríklad len zvláštny tvar, ako tie z čias grandhotelov, ktoré slúžili pre personál, napríklad pre sluhov alebo komorné. 

Viac o téme: ApartmánHotelTajná izba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu