Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žena (36) si silno fúkala nos, zrazu oslepla na obe oči: Môže sa to stať aj vám!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Tridsaťšesťročná žena si spôsobila naozaj veľmi nepríjemné zranenie. Počas silného fúkania nosa si zlomila kosť v očnej dutine. Podľa jej slov nebola na pár minút schopná vidieť. Doktori tvrdia, že keby nefajčila, nemuselo k úrazu vôbec dôjsť. O bizarnom prípade informoval magazín BMJ Case Reports.

K bolestivému incidentu došlo, keď bola žena z Veľkej Británie v práci. Krátko po tom, ako si silne vyfúkala nos, dočasne oslepla na obe oči. Po dvoch hodinách sa jej spustila krv z ľavej nosnej dierky a opuchla jej oblasť pod ľavým okom. Po niekoľkých hodinách problémov so zrakom a bodavej bolesti v ľavej časti tváre a krku bola nútená ísť na pohotovosť.

CT vyšetrenie odhalilo zlomeninu v ľavej očnej dutine, konkrétne kosti v okolí oka. "Napriek tomu, že zlomeniny v očných dutinách nie sú časté, sú charakterizované ako zranenia spôsobené tupou silou, napríklad zasiahnutím loptou alebo udretím oka," uviedol doktor Sam Myers, chirurg v nemocnici v Middlesexe, ktorý ženu ošetroval. 

Podľa Myersa k týmto zlomeninám tupou silou môže dôjsť aj silným fúkaním nosa či jeho častým fúkaním v zimných mesiacoch. V tomto prípade však zohral veľkú úlohu fakt, že žena bola fajčiarka.  "Fajčenie môže byť dôvodom zranenia. Mení totiž tlaky v dutinách, ktoré sa nachádzajú blízko očných dutín, a to spôsobuje, že sú náchylnejšie na poranenia," objasňuje lekár. 

Pacientka sa zo svojho zranenia zotavila rýchlo a dokonca nepotrebovala ani operáciu. Ďalšia liečba by mala pomôcť odstrániť bolesť, ktorú žena z času na čas cíti v ľavej časti tváre. Čo je však veľmi dobrou správou, prestala fajčiť, čím sa urýchlil proces liečenia. Priznáva tiež, že od nehody si fúka nos oveľa opatrnejšie.

Viac o téme: ZranenieZlomeninaFúkanie nosa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu