Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci už čoskoro rozlúštia jednu z najväčších záhad britskej histórie

Bol Richard III. vrahom?
Bol Richard III. vrahom? (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Nový vedecký výskum vraj dokáže vyriešiť jednu z najväčších historických záhad Británie. Novonájdená DNA má totiž preukázať, či bol Richard III. vinný z vraždy „Princov veží“. Skúmať sa budú kostrové pozostatky údajných dvojčiat princov, ktoré sa nachádzajú vo Westminsterskom opátstve.

Britským genetikom sa podarilo získať vzorku, ktorá by dokázala, či anglický kráľ Richard III. skutočne zavraždil dvoch synov svojho predchodcu Eduarda IV., takzvaných "Princov veží". Richardova kostra bola nájdená pred šiestimi rokmi v Leicesteri na základe zhodného DNA. Novoobjavená vzorka synov zrejme raz a navždy rozpletie záhadu, či je Richard III. vinný alebo nevinný.

Telá dvoch zavraždených princov údajne ležia vo Westminsterskom opátstve. Na základe odobratej vzorky od ich blízkeho príbuzného - starej mamy - genetici dokážu zistiť, či ide skutočne o "Princov veží". Ak by sa ich identita potvrdila, Richard III. by sa stal vinným z ich vraždy. Naopak, ak sa dokáže, že identifikované pozostatky patria niekomu inému, Richard III. bude nevinný.

Podľa vzoriek DNA by sa totiž mohlo ukázať, že zavraždení princovia umreli o niekoľko rokov neskôr, než samotný Richard III. Problém je, že pozostatky sa môžu nachádzať na ďalších troch miestach. Otázka, čo sa v skutočnosti stalo s kniežatami, je jedným z najväčších tajomstiev anglickej histórie. Odhalenie pravdy by mohlo priniesť nové svetlo na dôležitú éru Británie.

Viac o téme: VraždaZáhadaRichard III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu