Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vyvárajú jedovaté pochúťky!

Na boj s potkanmi chodia takto oblečení a vyzbrojení. Zobraziť galériu (2)
Na boj s potkanmi chodia takto oblečení a vyzbrojení. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Potkany sú inteligentné a prešibané zvieratá. Majú vyberané chute a pripraviť pre ne tú správnu návnadu vyžaduje skúsenosti. Róbert a Maroš Bačovci sa vyše 15 rokov zaoberajú hubením týchto hlodavcov.

Aj napriek tomu ich však veľakrát prekvapia. Potkany nad obyčajnými granulami s jedom ohŕňajú nos, majú rady čerstvé ryby, paradajky či kivi.

Róbert a Maroš Bačovci sú hotoví potkaní kuchári, pretože návnady robia z čerstvých rýb, mäsa, ale i zeleniny. „Potkan zvyknutý na mäso sa napríklad návnady z obilia nedotkne a naopak,“ hovoria Róbert a Maroš Bačovci z MR Servisu. Tvrdia, že hlodavce sú čoraz prefíkanejšie. Potravu najprv okúsi ochutnávač a ostatné ho pozorujú, či to prežije. Kým pred rokmi čakali ostatné potkany deň, teraz vydržia aj tri.

Róbert a Maroš hlodavce nehľadajú len po pivniciach či kanalizáciách. „Zavolali nás do paneláka, kde sa dostal potkan cez toaletu na 12. poschodie. Sú dobrými plavcami,“ uviedol Róbert Bačo a brat Maroš ho doplnil: „Deratizácia je len polovičný úspech. Ľudia by predovšetkým mali dbať na poriadok okolo kontajnerov, ani zvyšky jedla by nemali splachovať na toalete.“

V istej predajni potravín sa niekoľko dní trápili s prefíkaným potkanom. „Nezabral na žiadnu návnadu. Nakoniec sme zistili kade chodí a tam sme nasypali práškový jed. Ten sa mu zachytil na labkách a srsti. Potkany sú čistotné, olizovaním tela sa jed dostal do organizmu,“ prezrádza Maroš Bačo a dodal: „Na človeka len tak neútočia, iba v prípade, ak by sa cítili ohrozené. Nebezpečné sú hlavne prenášaním množstva chorôb.“

Deratizátori majú skúsenosti z celého Slovenska a tvrdia, že Košice sú na chvoste boja s potkanmi. „V Bratislave sa deratizácia koná dvakrát ročne a je povinná. Veľakrát si podnikatelia povedia, že radšej zaplatia tisíc korún pokutu radnici, akoby mali platiť za deratizáciu,“ konštatuje Róbert Bačo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu