Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Pred týmto priechodom pre chodcov by ste spomalili aj vy: Je postrachom vodičov

Prvý 3D priechod pre chodcov na svete.
Prvý 3D priechod pre chodcov na svete. (Zdroj: FB/ABC North West Queensland)

BOULIA - Starosta austrálskeho mestečka Boulia Rick Britton dal ako prvý na svete zrealizovať revolučný priechod pre chodcov, ktorý videl ilustrovaný na sociálnej sieti. Verí, že nová 3D zebra donúti nezodpovedných vodičov spomaliť natoľko, že sa zredukuje počet dopravných nehôd. Okrem toho si myslí, že z ich 3D priechodu sa stane turistická atrakcia.

Okrem spomínanej bezpečnosti vidí starosta v novom priechode pre chodcov ešte jednu veľkú výhodu. Myslí si, že vďaka tomu, že odľahlé mestečko Bouila v štáte Queensland je prvé na svete, ktoré má 3D zabru, výrazne sa zvýši dopyt po cestovnom ruchu.

„Ak by boli takéto priechody pre chodcov v blízkosti nemocníc a škôl, vodiči by si oveľa rýchlejšie uvedomili, kde sa nachádzajú a spomalili by,“ povedal Britton pre zahraničné médiá. 

Iný názor však vyjadril zamestnanec queenslandskej univerzity Mark King, ktorý sa špecializuje na bezpečnosť cestnej premávky. „Je to síce niečo, čo každému hneď udrie do očí, ale vodičov to môže rozptýliť. Je však pravda, že každý pred týmto priechodom automaticky spomalí, a sústredí sa len na cestu,“ povedal King.

 

Viac o téme: AustráliaPrechodChodciZebra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu