Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fanatický mních ovládol celé mesto: Svet sa mal dočkať strašlivého konca, no postihol jeho samého

Portrét Girolama Savonarolu Zobraziť galériu (2)
Portrét Girolama Savonarolu (Zdroj: profimedia.sk)

FLORENCIA - Pred 520 rokmi, 23. mája 1498, bol vo Florencii ako kacír popravený taliansky mních a náboženský reformátor Girolamo Savonarola. Tento fanatický kazateľ a dominikánsky rehoľník ovládal niekoľko rokov celé mesto a premenil túto republiku na prísne teokratický štát.

Savonarola počas ohnivých kázní v 90. rokoch 15. storočia v miestnej katedrále tvrdil, že svet sa dočká strašlivého konca v pekelných plameňoch a na poslednom súde obstoja len tí, ktorí radikálne zmenia doterajší život, vrátia sa k chudobe prvotnej cirkvi a budú sa verejne kajať zo svojich hriechov, predovšetkým nerestného a nemorálneho života. 

Girolamo sa narodil 21. septembra 1452 vo Ferrare. Mal rád hudbu, študoval na univerzite a pod vplyvom Danteho skladal básne. V apríli 1475 utiekol z domu svojich rodičov a vstúpil, namrzený úpadkom civilizácie, do dominikánskeho rádu. V roku 1491 bol zvolený prevorom dominikánskeho kláštora sv. Marka. 

Fanatický mních ovládol celé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kazateľovi zlomili väz pápežská kúria žiarlivo strážiaca majetky cirkvi, únava florentských občanov z trvalej morálnej šikany a tiež politické spojenectvo mnícha s francúzskym kráľom Karlom VIII., v ktorého armáde tiahnucej Talianskom naivne videl boží nástroj k náprave ľudstva. Savonarola bol zajatý a mestská rada ho uvrhla do žalára. Tam bol mučený a následne spolu so svojimi dvomi spoločníkmi odsúdený. Obesili ich na hlavnom námestí vo Florencii, ich telá spálili a popol hodili do rieky Arno. 

Viac o téme: MníchGirolamo Savonarola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu