Sobota27. december 2025, meniny má Filoména, zajtra Ivana, Ivona

Repkový olej má mnoho dobrých vlastností pre naše telo

Ilustračný obrázok PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Canola oil)

V poslednej dobe sa veľmi často dozvedáme, aký olej je na čo vhodný a aký nie je zdraviu prospešný. Dostupné sú rôzne druhy olejov, no na Slovensku má najdlhšiu tradíciu práve repkový olej. V minulosti trocha zaznávaný, dnes vieme, že sa nemusíme báť ho použiť.

Po prvé, repkový olej obsahuje veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3, ktoré patria k nedostatočne zastúpeným v našej strave.[1] A pritom je to veľmi jednoduché. Stačí pridať do vašej stravy repkový olej, napríklad vo forme dvoch lyžíc denne, ktoré úplne pokryjú fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka.[2] Repkový olej sa z hľadiska výživy človeka vyznačuje ideálnym pomerom omega-6 a omega-3 mastných kyselín, t.j. 2:1. Má mimoriadne priaznivé zloženie mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov a čo je zo zdravotného hľadiska dôležité, obsahuje najmenej škodlivých nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji).[3]

Rafinovaný repkový olej je tiež vhodný na vyprážanie, pretože sa vyznačuje dobrou odolnosťou voči tepelným zmenám počas vyprážania, dobrou stabilitou chuti a vône a o 5 – 10 % nižšou energetickou hodnotou vďaka ľahkému odtečeniu oleja z vypraženého pokrmu [4]. Repkový olej v rafinovanej verzii má tiež dobré vlastnosti pri pečení – je ideálny na prípravu koláčov z piškótového cesta. Má neutrálnu chuť a vôňu, vďaka čomu sa veľmi vhodný do polievok, šalátov i detských kašičiek, pretože nemení chuť jedál.

Repkový olej je zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom, vitamínu K, provitamínu A a tiež rastlinných sterolov. [5] To sú len niektoré z výhodných vlastností repkového oleja. Viac o nich si môžete prečítať na adrese www.zamilujsadorepkovehooleja.eu.

Repkový olej má mnoho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Canola oil)

[1] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

[2] Tiež.

[3] Tiež.

[4] Krygier K. „Właściwości użytkowe rafinowanego oleju rzepakowego”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 89-92

[5] Shahidi F. „Antioxidants in oilseeds”, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfounland, St.John’s, Canada (wyd. Wewnętrzne)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu