Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

S obežnou dráhou Zeme sa už milióny rokov deje niečo divné a ľudstvo to nevie ovplyvniť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Národná akadémia vied USA publikovala vo svojom zborníku zaujímavé zistenie ohľadom obežnej dráhy Zeme, ktorá sa podľa tvrdení vedcov neustále mení. Zmenu vraj spôsobujú medziplanetárne interakcie. Teóriu experti potvrdili výsledkami geologického výskumu.

Tím vedcov z Columbia University a Rutgers University už dlhšie pracoval s teóriou, že dráha zemegule, ktorá obieha okolo Slnka po elipse pripomínajúcej kružnicu, mení svoj tvar. Tento proces je vyvolaný gravitačnou interakciou medzi našou planétou, Venušou a Jupiterom. Na základe geologického výskumu odborníci s určitosťou potvrdili, že tento cyklus siaha až do obdobia tzv. neskorého triasu, teda pred 215 miliónmi rokov. Tieto zistenia by mohli dopomôcť k lepšej identifikácii vývoja klímy na Zemi, ako aj zodpovedať doteraz nevysvetlené otázky súvisiace so zmenami globálnych teplôt a možno vysvetliť aj to, ako vyhynuli dinosaury. 

Vedci prišli s ohromujúcou teóriou: Pred ľudstvom mohla byť na Zemi iná civilizácia!

"Existujú kratšie orbitálne cykly, ale keď sa pozeráte do minulosti, je veľmi ťažké určiť, o ktorý cyklus ide, pretože sa časom menia. Krása spočíva aj v tom, že zemeguľa sa naďalej otáča svojím tempom, a to napriek tomu, že všetko v jej okolí sa snaží meniť jej pohyb," vysvetlil autor štúdie Dennis Kent. 

S obežnou dráhou Zeme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: liveabsolute.me)

S obežnou dráhou Zeme úzko súvisí aj výraz Milankovičove cykly pomenované po srbskom matematikovi, ktorý zadefinoval zmeny v prijímaní slnečného žiarenia ovplyvňované výkyvmi obežnej dráhy Zeme už v 20. rokoch minulého storočia. Cyklus opakujúci sa každých 100 000 rokov ovplyvňuje excentricitu jej obežnej dráhy. Pri ďalšom, ktorý trvá 41 000 rokov, sa mení náklon zemegule k rovine obežnej dráhy, 21 000 rokov trvajúci cyklus zas súvisí s osou Zeme.

Všetky z nich ovplyvňujú prísun slnečnej energie, a tým aj zmenu podnebia, ktorá sa prejavuje najmä v hustejšie osídlenej severnej hemisfére a zodpovedá aj za zmeny v globálnej klíme. V súčasnosti sa obežná dráha Zeme nachádza v 405 000-ročnom cykle a podnebie ma tendenciu otepľovať sa. "To však nijako nesúvisí s prudkým globálnym otepľovaním, za ktoré je zodpovedný najmä zvýšený podiel CO2 vo vzduchu," upozorňuje Kent. "Otepľovanie spôsobené planetárnym cyklom je jemnejšie a na rozdiel od toho globálneho ho nemôžeme ovplyvniť."

Viac o téme: ZemObežná dráha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu