Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zdravotná sestra zverejnila nechutné VIDEO: Ukazuje, ako fajčenie ničí vaše pľúca

Pľúca fajčiara a nefajčiara Zobraziť galériu (2)
Pľúca fajčiara a nefajčiara (Zdroj: Facebook/Amanda Eller)

SEVERNÁ KAROLÍNA - Video zdravotnej sestry svedčí o tom, že tí, čo popierajú súvislosť medzi fajčením a rakovinou pľúc, sa hlboko mýlia. Zarytí fajčiari radi ignorujú fakt, že medzi pacientmi trpiacimi rakovinou pľúc je až 84% fajčiarov. Avšak tým, ktorí chcú s týmto zlozvykom skončiť, možno nasledujúce zábery pomôžu potlačiť chuť na cigaretu.

Zdravotná sestra Amanda Ellerová zverejnila dosť drsné video, na ktorom zachytila dvoje pľúca. Rozdiel medzi orgánmi je zjavný. Pohľad na pľúca fajčiara, ktorý dvadsať rokov vyfajčil škatuľku cigariet denne, je priam odporný. Fajčenie, pri ktorom ľudia vdychujú nikotín, oxid uhoľnatý a ďalšiu zmes pozostávajúcu z približne 4000 iných druhov chemikálií, nemá však negatívny vplyv iba na pľúca, ale trpia ním aj ďalšie orgány.

Poťahovanie z cigarety spôsobuje, že vaša krv je hustejšia a podporuje vznik krvných zrazenín a zužovanie tepien a žíl, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť výskytu srdcového infarktu. Mimochodom, fajčenie je rovnako návykové ako užívanie heroínu a zdvojnásobíte ním riziko mozgovej príhody, ktorá môže končiť trvalými následkami alebo smrťou. Cigaretový dym znižuje množstvo kyslíka prenikajúceho do vašej pokožky, takže pravidelným fajčením urýchlite starnutie kože približne o desať až dvadsať rokov. Časom sa dopracujete aj k jej nepríjemnému žlto-sivému vzhľadu a guľaté líca sa fajčiarom často menia na ovisnuté jamky.

Zdravotná sestra zverejnila nechutné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Fajčenie zároveň oslabuje aj kosti, tie sa tak stávajú slabými a krehkými. Toto je obzvlášť nebezpečné pre ženy, pretože po štyridsiatke sa u nich môže objaviť osteoporóza. Zaujímavé sú aj výsledky prieskumu, ktoré potvrdili, že medzi neplodnými ženami bolo až 72% fajčiarok. A pokiaľ už fajčiarka otehotnie a nevzdá sa svojho zlozvyku, riziko potratu a úmrtia bábätka narastá o 25%. Muži sa zasa dlhodobým fajčením dopracujú k impotencii, ktorá sa môže prejaviť už u tridsiatnikov. Aj žalúdok fajčiara dostáva poriadne zabrať. Fajčením sa totiž znižuje činnosť pažeráka a jeho oslabená funkcia sa prejavuje pálením záhy, a tá v mnohých prípadoch končí rakovinou žalúdka.

Viac o téme: FajčenieRakovina pľúc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu