Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kráľovské bábätko bude mať zázračný vplyv na Britániu: Predpovede expertov

Šťastní rodičia pózujú s novorodeniatkom pred nemocnicou Zobraziť galériu (3)
Šťastní rodičia pózujú s novorodeniatkom pred nemocnicou (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Dôvera britských spotrebiteľov sa v posledných rokoch znížila, pretože rast miezd nedokázal udržať tempo s infláciou. Niekoľko známych predajcov muselo v dôsledku toho zavrieť svoje obchody alebo dokonca úplne skončiť. Teraz je tu jar, slnko svieti a na svet prišlo nové kráľovské bábätko a mnohí Briti sa vďaka tomu cítia šťastnejšie. Viacerí odborníci sú presvedčení o tom, že príchod dieťatka prinúti ľudí viac utrácať.

Nezávislá konzultačná firma Brand Finance, ktorá sa zaoberá ohodnocovaním značiek, odhaduje, že chlapec predtým, než dosiahne prvé narodeniny, prinesie britskej ekonomike 50 miliónov libier (cca 57 miliónov eur). "Narodenie nového princa je takisto obrovskou marketingovou príležitosťou pre britských producentov a predajcov detských produktov, ktorí môžu vo svojich propagačných kampaniach odkazovať na kráľovské dieťa," uvádza generálny riaditeľ Brand Finance David Haigh. Potvrdzujú to aj predajcovia detského a materského oblečenia, ako JoJo Maman Bebe či Mothercare. "Kráľovská rodina a akákoľvek zmienka o nej sú masívnou podporou," dodáva výkonná riaditeľka JoJo Maman Bebe Laura Tenisonová. 

Kráľovské bábätko bude mať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Optimizmus čiastočne brzdí hlavný ekonóm firmy Investec Philip Shaw. Podľa neho kráľovské bábätko môže byť dobré pre predaj jednotlivých kusov oblečenia, širšej britskej ekonomike však príliš nepomôže. "Nové bábätko zrejme nebude mať významný vplyv na ekonomiku. A zdá sa, že veľká podpora je v túto chvíľu ešte viac nepravdepodobná s ohľadom na to, koľkým domácnostiam chýba hotovosť."

PRVÉ FOTO: Princ William a vojvodkyňa Kate ukázali tretieho potomka

Brand Finance vytvorila zoznam položiek, o ktoré vzrastie záujem. Sú na ňom upomienkové predmety, pamätné minice, potraviny a nápoje. Porastie aj predaj výrobkov pre deti, ako napríklad kočiare a oblečenie. Shaw pripúšťa, že bábätko a nadchádzajúca svadba princa Harryho s Meghan Markleovou pomôžu udržať kráľovskú rodinu v centre pozornosti a zvýšiť ich popularitu. To by mohlo podporiť turistiku. Stúpnuť by tak mohli výdaje za letenky, ubytovanie a v reštauráciach. Ťažiť by z toho mohli aj ľudia ponúkajúci ubytovanie cez AirBnB. 

Kráľovské bábätko bude mať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prínos bábätka pre ekonomiku je však nižší než u jeho súrodencov. U najstaršieho syna, princa Georga, bol vplyv na ekonomiku vyčíslený na 75 miliónov libier, u jeho sestričky Charlotte na sto milónov libier. Novorodený chlapec je tretím potomkom Williama a Kate a až piatym v následníctve na trón. Naviac prišiel na svet necelý mesiac pred svadbou Harryho a Meghan. "Tretí kráľovský pôrod pochopiteľne priťahuje menej pozornosti než prvé dva a je naviac zatienený svadbou Harryho a Meghan," uvádza Haigh. 

Ako dlhý bude priaznivý vplyv nového bábätka, nie je úplne jasné. Kráľovskú rodinu však treba chápať ako dar, ktorý stále dáva. Podľa Haigha môže britská ekonomika tento rok čakať vzostup až o viac ako jednu miliardu eur, najmä vďaka kráľovskej svadbe. Monarchia však poskytuje ekonomike podporu každý rok. Brand Finance odhadla, že vlani zvýšila ekonomiku o takmer 1,8 miliardy eur. 

Viac o téme: EkonomikaWilliamKateKráľovské bábätko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu