Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za posledné storočie na Antarktíde viac nasnežilo: Nie je to dobrá správa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA - Hoci sa zdá, že nárast snehovej prikrývky v oblasti najchladnejšieho kontinentu sveta je pozitívnou správou, u expertov vyvoláva obavy a ich ďalšie predpovede súvisiace s pribúdajúcim snehom nie sú optimistické.

Z posledné storočie narástlo na Antarktíde množstvo snehových zrážok. Na prvý pohľad sa to zdá byť dobrou správou, ale výsledky zasadnutia Generálneho zhromaždenia Európskej únie pre geovedy, ktoré sa konalo tento mesiac vo Viedni, už také optimistické nie sú. Globálne otepľovanie a narastajúca teplota je v kombinácii s pribúdajúcimi snehovými zrážkami dôvodom na pomerne pesimistické prognózy. Hladina obklopujúcich morí Atlantického, Tichého a Indického oceánu totiž stúpa. Zvyšujúca sa teplota síce podporuje odparovanie narastajúcej hladiny vody, ale to následne spúšťa ďalšie sneženie.

Výskumníci vyvŕtali dieru do najväčšieho ľadovca na svete: Z toho, čo objavili, sú v šoku

Pribúdajúce snehové zrážky počas minulého storočia uspokojovali meteorológov, pretože podľa ich predpokladov mali na kontinente kompenzovať vrstvu strácajúceho sa ľadu. Čerstvo napadaný sneh uchovával pod sebou staršie snehové vrstvy. Analýzou 79 vzoriek mohli potom experti presne určiť, koľko snehu pribudlo na Antarktíde od 80. rokov 19. storočia.

Za posledné storočie na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Satelitné pozorovania nám dokázali poskytnúť informácie za posledných približne dvadsať rokov. K údajom starším viac ako sto rokov sme sa dopracovali iba vďaka tejto analýze. Tie ukázali, že k nárastu sneženia došlo v priemere o desať percent, čo je približne 272 miliárd ton snehu za každý rok," uviedla doktorka Liz Thomasová. Mimochodom, toto číslo predstavuje dvojnásobok objemu mŕtveho mora. Obavy vedcov spojené s pribúdajúcimi snehovými zrážkami v oblasti Antarktídy sú teda oprávnené.

Viac o téme: SneženieAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu