Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Archeológovia zrejme objavili hrob najbohatšieho piráta v dejinách: Nahonobil takýto majetok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MASSACHUSETTS - Kapitán "Black Sam" Bellamy bol jedným z najznámejších pirátov siedmich morí, ktorý sa vďaka lúpežiam stal aj tým najbohatším. Nedávna expedícia amerických výskumníkov objavila hromadné pirátske popravisko spolu s jeho pozostatkami. Takýto nález skutočne nečakali.

Aj napriek tomu, že archeológovia a forenzní vedci považovali Bellamyho pozostatky za stratené, nedávne výskumy dokázali opak. Na brehoch Cape Cod v americkom meste Massachusetts objavili pirátsky masový hrob, v ktorom sa nachádza viac ako 102 mŕtvych tiel. Nebohí piráti zahynuli pri stroskotaní lode Whydah v roku 1717.

Archeológovia zrejme objavili hrob
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Veríme, že sme našli najväčšie hromadné pohrebisko v USA," povedal pre denník The Telegraph vedúci expedície Casey Sherman. "Je to veľmi posvätné miesto. Každý deň sa dozvedáme viac o tom, čo sa stalo pred tristo rokmi." Výskumníci sú presvedčení, že v pohrebisku sú aj pozostatky samotného Čierneho Sama, ktorý zahynul ako 28-ročný. Niektoré z jeho kostrových pozostatkov sa nachádzajú vedľa unikátne dekorovanej pištole, ktorá zodpovedá historickým záznamom o Bellamyho zbrani.

Vedci pozostatky podrobili testom DNA, ktoré porovnajú s mužským potomkom známeho piráta žijúcim vo Veľkej Británii. V minulosti výskumníci odhalili mnohé tajomstvá o Bellamyho výpravách na mori, a preto dúfajú, že nálezom odkryli ďalšie výpovede o dávnych pirátskych dobrodružstvách.

Archeológovia zrejme objavili hrob
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čierny Sam sa stal známym na prelome 17. a 18. storočia, a to najmä vďaka svojej dobročinnosti a charizme. Legendy hovoria, že bol veľmi férovým a demokratickým kapitánom, ktorý časť svojho majetku rozdal. I tak sa mu ho ale podarilo nahonobiť viac než dosť; na dnešné pomery by išlo o sumu takmer sto miliónov eur. 

Viac o téme: PirátBlack sam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu