Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mobilný telefón oslavuje 45 rokov: FOTO toho úplne prvého, nabíjal sa celú večnosť

Cooper ukazuje prvý mobil, ktorý vynašiel Zobraziť galériu (3)
Cooper ukazuje prvý mobil, ktorý vynašiel (Zdroj: youtube/Bloomberg)

BRATISLAVA - Čo by sme bez nich robili?! Mobilné telefóny sa do našich životov zakorenili tak hlboko, že by sme bez nich boli ako bez jednej ruky. Hoci tomu možno nebudete chcieť uveriť, ale tento vynález pred pár dňami oslávil už svoje 45. narodeniny. A ako vyzeral ten úplne prvý?

Prvý mobil uzrel svetlo sveta 3. apríla 1973. V tento deň totiž spoločnosť Motorola predstavila svetu prvý prenosný mobilný telefón - Motorolu DynaTAC. Vlani bola dokonca v britskom televíznom programe The Gadget Show vyhlásená za najväčší vynález všetkých čias. 

Mobilný telefón oslavuje 45
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SKPR Strategies)

Motorola DynaTAC (skratka pre Dynamic Adaptive Total Area Coverage) bola 33 centimetrov vysoká a vážila 0,8 kg. Ponúkala približne tridsať minút pohotovostného režimu, mohli ste do nej uložiť tridsať telefónnych čísel a jej nabíjanie trvalo desať hodín. Dnes sa tieto parametre nezdajú byť prelomové, no v tej dobe šlo o dovtedy nevídaný technologický pokrok. "Keď som vzal prototyp do rúk, mal som pocit, že budúcnosť je predo mnou," povedal Martin Cooper, americký inžinier v spoločnosti Motorola a tvorca mobilnej revolúcie.

Mobilný telefón oslavuje 45
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/Bloomberg)

Cooperovi sa navyše podarilo upútať pozornosť všetkých novinárov svojím neobvyklým prístupom. Namiesto predstavenia mobilného telefónu v miestnosti ho ukázal počas prechádzky po newyorskom Manhattane. Bez toho, aby vedel, či prístroj pracuje, vytočil číslo svojho hlavného konkurenta Joela Engela z AT&T. Ten vraj zostal v nemom úžase, keď počul slová: "Joel, volám ti z mobilného telefónu, skutočného vreckového prenosného mobilného telefónu." Ticho na druhom konci linky bolo potvrdením obrovského úspechu. 

Viac o téme: Mobilný telefónMobilMotorola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu