Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Helenu zatkli počas operácie a popravili: Prihovárali sa za ňu aj vysoko postavení nacisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VIEDEŇ/PRAHA - Hoci nesplňovala vo všetkom vzor asketickej rehoľníčky (rada si dala v krčme pivo a guláš) a pre jej neústupčivosť ju prezývali "sestra Resoluta", bola Helena Kafková známa ako sestra Marie Restituta, hlboko zbožná a príkladne a s láskou sa starala o svojich pacientov. Jej tvrdohlavosť sa jej ale nakoniec stala osudnou. Kvôli šíreniu protinacistického letáku bola zatknutá a pred 75 rokmi, 30. marca 1943, vo Viedni popravená.

Helena Kafková sa narodila 1. mája 1894 v Husoviciach (dnes súčasť Brna) a dva roky nato sa jej rodina presťahovala do Viedne. Tam neskôr vstúpila do františkánskeho rádu a v roku 1915 prijala rádové meno Marie Restituta (Obnovená). 

Ako zdravotná sestra pracovala v nemocnici v Mödlingu a potom vo Viedni, kde bola pravou rukou primára. Do stretu s nacistami sa dostala už kvôli tomu, že odmietla v nemocnici dať dole krucifixy. Vo februári 1942 ju zatkli priamo na operačnej sále po udaní, že šírila protinacistický pamflet. Ten istý rok v októbri bola odsúdená na trest smrti a za päť mesiacov popravená, hoci milosť pre ňu žiadal aj viedenský kardinál, pápežský nuncius a údajne aj niektorí vysoko postavení nacisti. 

V júni 1998 bola Marie Restituta vo Viedni pápežom Jánom Pavlom II. blahorečená. Jej meno nesie napríklad park v Brne-Husoviciach či ulica pri nemocnici v Mödlingu. Helenina liturgická pamiatka je slávená 29. októbra, v deň jej rozsudku smrti. 

Viac o téme: PopravaNacistiHelena kafkováMaria restituta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu