Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Vedci zostali v nemom úžase: V oceáne objavili úplne novú zónu s neznámymi druhmi

V Karibiku objavili úplne novú zónu
V Karibiku objavili úplne novú zónu (Zdroj: Getty Images)

CURACAO ISLAND - Po šiestich rokoch práce v Karibiku poskytol tím výskumných pracovníkov spoločnosti Smithsonian prvý detailný záber pestrého a jedinečného ekosystému. Výsledky tejto štúdie zrejme ovplyvnia aj členenie vrstiev oceánu, pretože vedci tvrdia, že našli doteraz nepoznanú a nedefinovanú zónu.

Zdá sa, že šesťročný projekt Smithsonian's Deep Reef Observation Project (DROP), ktorý sa uskutočnil v Karibiku, priniesol prvé výsledky. Vedcom sa podarilo objaviť nový podmorský ekosystém v doteraz neznámych oblastiach. "Naša štúdia odhalila zónu plnú útesov a morských rýb, ktoré žijú na rozhraní vrstiev mezopelagiál a batypelagiál a spájajú ich. Doterajšie štúdie boli veľmi podceňované a nepresné," okomentovala výsledky experimentu vedúca projektu Carole Baldwinová.

K dôkazom o živote doteraz nedefinovaných druhov podmorských živočíchov sa výskumníci dopracovali na základe osemdesiatich ponorov v prieskumnej miniponorke, ktorá vždy zotrvala pod hladinou v hĺbke 309 metrov približne osem hodín. V oblasti Curaçao Island bolo takto objavených 4436 kusov rýb žijúcich v úplnej tme a v plytkých útesoch. Z tohto množstva už bolo definovaných 30 nových druhov a šesť čeľadí. Toto číslo pravdepodobne ešte narastie, pretože stále prebieha analýza nových kusov.

Zároveň budú experti nútení prehodnotiť doterajšie členenie Batymetrického profilu. Profil oceánu je členený do vrstiev epipelagiál, mezopelagiál, batypelagiál a hadál. Všetky nové druhy objavené počas tohto projektu boli nájdené na rozhraní druhej a tretej vrstvy, ktorá má zatiaľ pomenovanie "rarifotická" a nachádza sa v hĺbke približne 130 - 309 m pod hladinou.

Genetická a fyzikálna analýza niekoľkých šupinatých vzoriek ďalej ukázala, že niektoré z objavených druhov sa vyvinuli iba nedávno z príbuzných druhov žijúcich v plytkých vodách.  Výskumníci projektu DROP zároveň dúfajú, že budúce štúdie vysvetlia, ako koralové odumieranie a zvyšovanie teploty oceánov ovplyvňujú život vo vrstve mezopelagiál a rarifóze.

Viac o téme: OceánObjavKaribikEkosystém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu