Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

K Zemi sa rúti čínska vesmírna stanica: Dopadnúť má o pár týždňov, možno neďaleko Slovenska!

Archívna snímka z roku 2011 pri uvádzaní na obežnú dráhu okolo Zeme Zobraziť galériu (2)
Archívna snímka z roku 2011 pri uvádzaní na obežnú dráhu okolo Zeme (Zdroj: TASR/AP Photo/CCTV via APTN)

DARMSTADT - Podľa zatiaľ posledného odhadu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) prvá čínska experimentálna vesmírna stanica Tchien-kung 1, nad ktorou Čína stratila kontrolu, dopadne na Zem v období medzi 24. marcom a 19. aprílom. Medzi štátmi prípadne ohrozenými troskami by Slovensko byť nemalo.

Dopad by mal byť "kdekoľvek na Zemi medzi 43. stupňom severnej šírky a 43. stupňom južnej šírky. Oblasti mimo tieto zemepisné šírky možno vylúčiť," oznámila agentúra na svojom blogu. V tomto páse leží v Európe územie Portugalska, Španielska, Francúzska, Talianska, bývalých juhoslovanských republík okrem Slovinska, ďalej Bulharska, Grécka a Turecka. ESA ale zároveň upozornila, že nikdy nebude môcť presne predpovedať čas a miesto dopadu trosiek.

K Zemi sa rúti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: img.purch.com)

Čína laboratórium Tchien-kung 1 (Nebeský palác 1) uviedla na obežnú dráhu okolo Zeme v septembri 2011. Pri vypúšťaní druhej, takisto experimentálnej stanice Tchien-kung 2 v polovici septembra 2016 predstavitelia čínskeho vesmírneho programu uviedli, že prvé laboratórium už splnilo "svoju historickú misiu "a že bola v prevádzke o 2,5 roka dlhšie, než sa plánovalo." 

Uisťovali pritom, že väčšina častí zhorí v atmosfére a nie je pravdepodobné, že by úlomky mohli na Zemi spôsobiť škody. Z týchto a ďalších informácií dospeli experti v tej dobe k presvedčeniu, že Peking nad svojím kozmickým aparátom stratil kontrolu.

Viac o téme: VesmírČínaEurópska vesmírna agentúraTchien-kung 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu