Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Facebook má tajný súbor, v ktorom o vás zbiera všetky informácie: TAKTO sa k nemu môžete dostať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

AUCKLAND - Novozélandský reportér Nick Whigham zisťoval, koľko informácií si o vás zapamätá sociálna sieť a aké je jednoduché sa k nim dopracovať. Keď to všetko zistíte, možno pribrzdíte so zverejňovaním vašich osobných údajov a zvážite, do akej miery ste ochotní odovzdať kľúče od vášho súkromia Markovi Zuckerbergovi.

Ako  často využívate Facebook a riešite na ňom osobné a pracovné záležitosti? Whigham sa ako užívateľ sociálnej siete rozhodol zistiť, čo všetko si o ňom pamätá a zostal šokovaný, pretože sa dopracoval k informáciám, ktoré u neho už dávno upadli do zabudnutia. "Je to zvláštny pocit, keď zistíte, že Facebook vie viac, ako si vy sami pamätáte," krúti hlavou.

Bruselský súd nariadil Facebooku, aby prestal nelegálne zhromažďovať údaje

Jednoduchým spôsobom sa preklikal ku všetkým správam, naskenovaným dokumentom, starým mesačným platbám aj screenshotom, ktoré kedysi posielal cez Messenger, a už na ne dávno zabudol. "Boli tam uložené aj všetky tie banálne rozhovory s priateľmi. Facebook je ako archív a s Googlom je to podobné." Sieť ukladá aj údaje o rozpoznávaní tváre, mená a čísla z vášho zoznamu kontaktov a i to, čo ste si prezerali na internete.

Facebook má tajný súbor,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako teda môžeme zistiť, čo všetko máme uložené na našom účte? "K týmto údajom sa dostane každý, kto sa prihlási na váš profil. Nie je to nič zložité," desí reportér jednoduchosťou návodu tých, ktorí si myslia, že sociálna sieť je bezpečná a dokonale stráži ich tajomstvá. Pritom úplne stačí, ak kliknete na malý trojuholník orientovaný nadol v pravom hornom rohu a potom na položku "Nastavenia", ďalej prejdete na kartu "Všeobecné" a kliknite na "Stiahnite si kópiu údajov z Facebooku". Zhruba do hodiny dostanete e-mail s informáciou, že vaše dáta sú pripravené na prevzatie. Službu ocenia najmä rodičia, pretože ľahko zistia, čo robia na sociálnej sieti ich deti. 

Facebook má tajný súbor,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spoločnosť Facebook svoj postoj k archivovaniu údajov vysvetľuje tým, že údaje sú použité na podporu reklamných kampaní. Prostredníctvom nich je potom možné vytvárať bezplatný reklamný priestor pre svojich užívateľov.

Viac o téme: FacebookOsobné údaje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu