Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Červenú a ružovú majú ženy v génoch

LONDÝN - Ženy milujú červenú a ružovú farbu a nemôžu s tým vôbec nič robiť. S týmto zaverom prišiel tím britských a čínskych vedcov, ktorí tri roky skúmali obľúbenosť farieb u oboch pohlaví.

Slabosť pre tieto dva odtiene majú ženy zakódovanú v mozgu. Podľa odborníkov ide zrejme o evolučný návrat do minulosti. "Až do doby jaskynných ľudí, keď boli rozdelené roly na muža lovca a ženy zberačky. Červená a jej podobné odtiene pre ženy teda znamenali úspech, pretože to bola farba zrelého ovocia, ktoré mohli pozbierať," myslí si profesorka Anya Hurlbertová, autorka štúdie.

Špecialisti z Newcastle University robil testy na 220 študentoch, ktorým ukazovali rôznofarebné čínske predmety. Čínske preto, aby výber najobľúbenejšej farby nebol ovplyvnený farbami známych symbolov západnej kultúry. "V Číne nie je známa slabosť žien pre červenú a ružovú farbu, ale výsledky štúdií sú rovnaké u európskych aj čínskych žien. Záver je, že rozdiely vo výbere farieb sú dané biologicky," pokračuje expert na vnímanie farieb, doktor Yazhu Ling z Číny.

Študenti pri testoch sedeli pri počítači a pohybovali myšou po farebnom spektre, čím určovali svoje preferencie určitých farieb. Kým ženy to jasne ťahá k červenej a jej odtieňom, všeobecne je najobľúbenejšou farbou modrá. "Obľuba modrej je daná tým, že máme radi modrú oblohu, ktorá znamená dobré počasie. Jasná modrá tiež signalizuje dobrú a čistú vodu," dodáva profesorka Hurlbertová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu