Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Mladík (†29) chodil na veľkú len raz do mesiaca: Vytiahli z neho črevo s 18 kg exkrementov

Hromadili sa v ňom jeho vlastné výkaly Zobraziť galériu (3)
Hromadili sa v ňom jeho vlastné výkaly (Zdroj: memento.muttermuseum.org)

PHILADELPHIA - Vyprázdňovanie je prirodzenou súčasťou života každého z nás a príliš sa nad tým nezamýšľame. Lenže pre jedného muža sa táto záležitosť stala celoživotným utrpením. Trpel totiž ochorením, v dôsledku ktorého chodil na veľkú potrebu len raz za mesiac.

Naozaj mu nebolo čo závidieť. Muž, ktorý žil v devätnástom storočí a jeho identitu sa nepodarilo zachovať, trpel Hirschprungovou chorobou, čo je vrodené ochorenie hrubého čreva. Dochádza k nemu vtedy, keď sa nervové bunky v jeho stene dostatočne nevyvinú, čo spôsobí nepriechodnosť čriev.

V našom prípade bol chlapík po narodení úplne v poriadku, prvé príznaky sa podľa odborníkov z College of Physicians of Philadelphia, ktorí o ňom informovali, začali objavovať, keď mal zhruba rok a pol. Ako rástol, trpel čoraz väčšou zápchou a jeho brucho sa abnormálne zväčšilo. Ako šestnásťročný už chodil na veľkú potrebu iba raz do mesiaca.

FOTO Mladík (†29) chodil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: memento.muttermuseum.org)

A hoci lekári vedeli o tom, že má choré črevá, operovať ho vzhľadom na pokrok v medicíne v tej dobe by bolo veľmi riskantné. Namiesto toho, aby sa mladíkovi snažil niekto pomôcť, skončil v múzeu, kde ho vystavovali ako "Balónového muža". 

FOTO Mladík (†29) chodil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: memento.muttermuseum.org)

Tento chudák zomrel ako 29-ročný v roku 1892. Našli ho mŕtveho na toalete, kde sa snažil vyprázdniť. Pri pitve z neho vybrali hrubé črevo, ktoré bolo plné exkrementov vážiacich 18 kg. Priemer čreva v tom najširšom mieste dosahoval až 76 cm. V súčasnosti ho vystavujú v múzeu Mütter v americkej Philadelphii. 

Našťastie, vďaka medicínskemu pokroku už viac nie je Hirschprungova choroba smrteľná. Zvyčajne ju lekári zachytia veľmi skoro a následne liečia operačným zákrokom ešte keď sú pacienti veľmi malí. 

Viac o téme: Hirschprungova chorobaNepriechodnosť čriev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu