Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dlhoročný výskum odhalil päť šokujúcich tipov, ako žiť dlhšie: Takto sa vyhnete predčasnej smrti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

AUSTIN - Ľudia s miernou nadváhou, ktorí si radi vypijú, žije v priemere dlhšie, ako tí štíhlejší. Dokázala to štúdia, ktorá prebiehala posledných tridsať rokov. Kofeín a pravidelné cvičenie v dlhovekosti pomáhajú tiež. Prečítajte si pár užitočných tipov, ako predĺžiť svoj život.

Tridsaťročný výskum, ktorého výsledky boli prezentované na najväčšej vedeckej konferencii v texaskom Austine, mnohých prekvapí, pretože dokázal, že štíhli ľudia v staršom veku umierajú skôr než ich rovesníci s kilami navyše. Skúmaní boli jedinci vo veku od 55 do 100 rokov. Paradoxne, k dlhému životu podľa vedcov dopomáha aj 15-minútové pravidelné cvičenie a pitie dvoch šálok kávy denne.

Dlhoročný výskum odhalil päť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Z výskumu ďalej vyplynulo, že ľudia, ktorí pili primerané množstvo alkoholu, či už jeden až dva poháre piva alebo pohár vína denne, sa dožívali vyššieho veku ako úplní abstinenti. Ľudia konzumujúci 200 až 400 mg kofeínu za deň taktiež potvrdili svoju dlhovekosť.

Francúzka (100) prezradila tajomstvo dlhovekosti: Robím to, čo nesmiem, ovocie nejem!

Odborníci taktiež prišli na to, že nadváha je pre organizmus problémom len do osemdesiateho roku života. Po dovŕšení tohto veku existuje u obéznejších ľudí v porovnaní s ostatnými o tri percentá menšie riziko, že umrú predčasne. "U starších ľudí s príliš nízkou hmotnosťou príliš malou váhou sa riziko úmrtia zvyšuje až o 50 percent. Nie je zlé byť štíhly, pokiaľ je človek mladý, ale nie je to dobré vo vyššom veku," poznamenala neurologička Claudia Kawasová. "Ako starneme, naše telo sa snaží nabrať kilá, je to prirodzené. Obezita však prirodzená nie je. No keď dosiahneme vek 60 až 70 rokov, je dobré pribrať. Ak sa chcete dožiť vysokého veku, je najlepšie pribrať päť kíl v priebehu desiatich rokov," dodala. 

Dlhoročný výskum odhalil päť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prekvapivo možno vyznie aj zistenie, že vitamíny A, E, C či kalcium, rovnako ako pravidelné pitie čaju, nemá na dlhovekosť nijaký účinok. Zato cvičenie áno. Nemusí ísť pritom o 45 minút intenzívneho cvičenia, stačí prechádzka. Podľa Kawasovej je kľúčom k dlhšiemu životu aj pravidelná interakcia s inými osobami. Okrem toho by sa mal človek po celý deň niečím zamestnávať.

Dlhoročný výskum odhalil päť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako znížiť riziko predčasného úmrtia:

  • 15 minút pravidelného cvičenia = 11%
  • dva poháre vína za deň = 18%
  • dve šálky kávy za deň = 10%
  • dve hodiny voľnočasových aktivít za deň = 21%
  • BMI nadváha = 3%
Viac o téme: ObezitaDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu