Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Prejedanie počas sviatkov sa vám môže vypomstiť: Takto detoxikujete svoj organizmus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Čo presne znamená detoxikácia? Prečo je dôležité prečistiť svoje telo pred budúcimi sviatočnými hodmi? Čo máme robiť po maratóne mastných, sladkých a slaných jedál? Detoxikačný džús, krém, joga či detoxikácia vlasov, to všetko sa dnes stalo bežnou súčasťou života. Máme orgány, ktoré sa podieľajú na neutralizácii a odstraňovaní nežiaducich škodlivín, ktoré sa nahromadili v dôsledku prejedania, stresu, znečistenia životného prostredia, alkoholu alebo konzervačných látok a pesticídov nachádzajúcich sa v potravinách, píše francúzsky týždenník L´Express.

Obličky a pečeň filtrujú odpad a črevá ho odvádzajú. Keď nedokážu plniť túto úlohu, je celkový stav organizmu narušený. Sme unavení, pomaly trávime, zadržujeme vodu. Tieto orgány je potrebné stimulovať, aby bola zabezpečená ich správna funkcia. "Hľadáme magické potraviny, ktoré nám umožnia jesť, čo chcem a kedy chcem, bez toho, aby sme priberali," vysvetľuje nutričná poradkyňa Ambre Motová. Odporúča zvyknúť si na správnu výživu, pretože skutočná detoxikácia spočíva v zdravom živote a vo vyváženej strave. 

Prejedanie počas sviatkov sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Lekár Patrick Aubé zdôrazňuje, ako je dôležité, aby boli funkcie organizmu zaisťujúce jeho očistu pripravené pracovať na maximálny výkon, obzvlášť pred sviatkami, aby dobre hrali svoju rolu v organizme namáhanom nadmerným množstvom jedla a alkoholu. 

Aby sa telo zbavilo odpadu, ako je alkohol a lieky, je potrebné prečisťovať pečeň trikrát až štyrikrát do roka. Týždeň pred sviatkami si odoprite alkohol a naopak si doprajte vyváženú stravu. Ťažko stráviteľné potraviny, ako sú hotové jedlá, mliečne výrobky, káva a mäso nahraďte zeleninou a ovocím. 

Každé malé dieťa vie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aubé odporúča jesť artičoky, ktoré aktivujú produkciu žlči pečene a odvádzanie žlči do čriev. "Žlč pomáha najmä tráviť tuky. Podieľa sa aj na detoxikácii od liekov a alkoholu a na eliminácii cholesterolu." Konzumácia potravín bohatých na vlákninu, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky, umožňuje "vytapetovať" žalúdok a spomaliť vstrebávanie niektorých tukov a cukrov. Sú vhodné aj preto, že vedú k pocitu sýtosti. 

Dôležitá je hydratácia. Mäta, medovka a fenikel sú vynikajúce pre prípravu čriev na sviatočné hody, uvádza Aubé. "Po každom výdatnom jedle si vždy pripravím odvar z mäty. Po celý rok a hlavne počas sviatkov mi jej digestívne vlastnosti pomáhajú zbaviť sa zdúvania a nevoľnosti," hovorí 38-ročná Héléne. 

Prejedanie počas sviatkov sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aubé radí čaj z trubkovca, rastliny známej kvôli svojim diuretickým účinkom. Motová zasa odporúča venovať pozornosť tomu, aby sme nemali príliš vysoký prísun proteínov. Stačí zjesť na obed jednu porciu mäsa a večer pol porcie. Liečiteľka Frédérique Cervoniová nedá dopustiť na čaj z brezy pre jeho očisťujúce a diuretické účinky. 

Experti sa zhodujú v tom, že pred bohatými pokrmami počas sviatkov, pokiaľ sú podávané večer, je potrebné si dať veľmi ľahký obed - zeleninu alebo zeleninovú polievku, najviac 150 gramov mäsa alebo ryby, šalát a čerstvé ovocie alebo jablkový kompót bez pridaného cukru. 

Viac o téme: DetoxikáciaToxíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu