Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Macko labužník: Chlipol si alkoholu a vyjedol lykožrútov

Medveďa lákajú prchavé látky, zjavne mu chutia aj lykožrúty. Zobraziť galériu (3)
Medveďa lákajú prchavé látky, zjavne mu chutia aj lykožrúty. (Zdroj: Nový Čas)

VYSOKÉ TATRY - Mňam-mňam, tie lykožrúty celkom ujdú, pomyslel si pravdepodobne tatranský maco pri vyjedaní zberných nádob feromónových lapačov v Tatrách.

Jeho skvelý čuch ho priviedol rovno k nim. Naposledy dokonca neodolal a vypil aj lieh, ktorý mal slúžiť ako pasca na škodcov. Lásku k alkoholu odborníci pripisujú medvedíkovej tradičnej obžive - niektoré lesné plody totiž pojedá už v štádiu alkoholového kvasenia.

Lesníci zo Štátnych lesov TANAP-u zaznamenali v minulých týždňoch v oblasti Tatranskej Lomnice a na Tatranskej Javorine šarapatenie dvoch medveďov. Macovia sa vo svojich revíroch schuti pustili do likvidácie nádob a hostili sa na lykožrútoch odchytených vo feromónových lapačoch. Podľa názoru zoológa Jozefa Kováča zo ŠL TANAP ide o 3- 5-ročných jedincov, tzv. pestúnov, ktorých musel prilákať lieh. „Medvede majú výborne vyvinutý čuch, prchavé látky cítia na diaľku,“ hovorí. „V niektorých lesných plodoch, ktorými sa živia, vznikajú procesy kvasenia, čo môže vysvetľovať nezvyčajnú obľubu medveďa v konzumácii liehu pripraveného na lykožrúty,“ pokračuje Kováč.

Macovia alkoholici teda liehom nepohrdnú a zjavne schuti si pochutnávajú aj na lapených lykožrútoch. Lesníci našli pri feromónových lapačoch dohryzené a vysaté zberné nádoby z plastu. Podľa zoológa lieh sa začal používať v boji s lykožrútmi len nedávno. „Medveď na lieh v nádobách reagoval po svojom,“ s úsmevom ozrejmil zoológ. Medveďa lákajú aj prchavé látky a farby na turistických značkách, ktoré tiež rád oblizuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu