Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

FOTO normálne vyzerajúcej ulice dokonale mätie ľudí: Vďaka jedinej veci

Je to naozaj tá istá ulica
Je to naozaj tá istá ulica (Zdroj: imgur)

BRATISLAVA - Ak si myslíte, že môžete veriť všetkému, čo vidíte, mýlite sa. Váš zrak môže ovplyvniť, skresliť a poriadne zmiasť vnímanie reality. Dôkazom je fotografia, ktorá koluje na sociálnej sieti. Tá rozvírila diskusiu a užívatelia sa márne snažia zistiť, ako je možné, že ten istý záber môže byť zároveň tak veľmi rozdielny.

Fotky zachytávajú tú istú ulicu. Na prvý pohľad ani nezbadáte rozdiel, ale pri pozornejšom sledovaní zistíte, že na jednej z nich je ulica šikmejšia ako na druhej, a to napriek tomu, že záber bol urobený z rovnakého bodu. Diskusia, ktorá sa okolo nich rozvírila, iba svedčí o tom, ako ľahko sa dá skresliť naše vnímanie a nemusí byť pravda ani to, čo skutočne vidíme.

This is the same photo, side by side. They are not taken at different angles. Both sides are the same, pixel for pixel.

Ďalšia hádanka, z ktorej ľudia nechápu: Preboha, čo to tá žena drží v ruke?!

"Vyzerá to, že tie cesty idú každá iným smerom, ale fotografia je vyrobená z toho istého uhla. Nechápem to," píše jeden z užívateľov. Mnohí uviedli, že vnímanie mätie najmä to, že sa spodné strany obrázkov stretávajú na začiatku ulice. Tým si ľudia pred očami vytvárajú akési rázcestie, aby ulice oddelili. Preto sa zdá, že jedna je šikmejšia ako druhá. Môže to tak naozaj byť?

Viac o téme: Optická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu