Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Inteligencia je sexi: S takýmto IQ zoženiete u druhého pohlavia najväčší úspech

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Poslednou tendenciou v otázke výberu partnerov je uprednostňovanie inteligencie a vzdelanosti. Z jednej austrálskej štúdie vyplýva, že pre každého desiateho muža je inteligencia súčasťou sexepílu. Dokonca na internete vznikla nová zoznamka pre tých, ktorí hľadajú skôr vysoké IQ než krásu, píše taliansky denník La Repubblica.

Niektorých ľudí namiesto modrých očí a svetlých vlasov fascinuje inteligencia. Ukázala to štúdia Západoaustrálskej univerzity zverejnená v časopise Intelligence. Každý desiaty mladík súdi, že inteligencia je sexi. Pre tých, ktorí považujú zo sexuálneho hľadiska viac žiaducu inteligentnú osobu než krásnu, sa zrodil dokonca nový termín - sapiosexuál. Tento termín, ktorý vznikol z latinského sapiens (múdry), sa začína šíriť medzi tými, ktorí na internete hľadajú bratskú dušu. 

Vedci skúmali preferencie z hľadiska sexuálneho či romantického vzťahu u 383 jedincov vo veku od 18 do 35 rokov. Účastníci štúdie mali hodnotiť na stupnici od jednej do päť úroveň sexuálneho vzrušenia. Odborníci im napríklad položili otázku, či ich ten, kto hovorí veľmi inteligentne, sexuálne vzrušuje. Alebo: Sexuálne ma vzrušuje intelektuálne stimulujúca konverzácia s potenciálnym partnerom. 

Inteligencia je sexi: S
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Bez podstatných rozdielov medzi mužmi a ženami sa ukázalo, že pre každého desiateho súvisí sexuálna príťažlivosť práve so správaním alebo konverzáciou, ktoré svedčia o vysokej inteligencii, ale bez preháňania. Za najpríťažlivejšie považovali tieto osoby inteligenčný kvocient pohybujúci sa okolo 120 (priemerné IQ je asi sto), zatiaľ čo IQ 135 mnohí označovali za príliš vysoké, a teda menej príťažlivé.

Podľa výskumu je inteligencia druhá najžiadanejšia nefyzická charakteristika osobnosti, za príjemným vystupovaním a porozumením. Je to skrátka nová sexuálna kategória, ktorá u sapiosexuálov znamená, že dávajú prednosť vzťahu utužovanému skôr mozgom než fyzickým zjavom. "Inteligencia ako schopnosť uvažovania a myslenia v skutočnosti vždy hrala významnú rolu v sexuálnej príťažlivosti, ktorá sa dnes ešte viac zvyšuje, pretože sa zmenili aj spôsoby zoznamovania," vysvetľuje psychologička a sexuologička Roberta Rossiová z Ústavu klinickej sexuológie v Ríme. 

Inteligencia je sexi: S
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohí ľudia sa zoznamujú prostredníctvom sociálnych sietí a na týchto virtuálnych miestach je obtiažne fyzicky upútať. "Práve preto sa na sociálnych sieťach určených na zoznamovanie ľudia rozhodujú, či sa im ten druhý páči, na základe konverzácie a zverovania. Sexuálna príťažlivosť hrá svoju rolu až vo chvíli, keď sa ľudia osobne stretnú," hovorí Rossiová. Práve v dobe takýchto vzťahov vystupuje intelekt do popredia a fyzický zjav prichádza na rad až neskôr. Zrodili sa dokonca služby, ako je aplikácia Sapi (Intelligent Dating), ktorá umožňuje sapiosexuálom vzájomne sa zoznamovať. 

Ako vysvetlíme tento nový trend v spoločnosti, ktorá je tak silno orientovaná na výzor a fyzickú krásu? "Obe veci sa nevylučujú, pokiaľ ale nejde o osoby, ktoré majú záujem len o jednu noc. Kto hľadá trvalý vzťah, chce partnera s mysliacim mozgom i preto, že sa výzor časom zmení a krása pominie, zatiaľ čo inteligencia je to, čo umožňuje druhému veriť a mať istotu," dodáva psychologička. 

Viac o téme: ŠtúdiaZoznamovanieInteligenciaSapiosexuál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu