Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zažili ste rozchod? Pozor na zdravie, netušíte, čo všetko vám hrozí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WINSTOM-SALEM - Témou štúdie, ktorou sa zaoberali americkí vedci z Univerzity Wake Forest, boli partnerské rozchody a ich dopad na ľudské zdravie. Rozpad vzťahu nie je nič výnimočné, deje sa to každý deň. Experti však v tejto súvislosti upozorňujú na to, že ohrozuje zdravie zúčastnených.

Rozpad partnerského vzťahu si vždy odhryzne kus zo zdravia jeho aktérov. A hoci sa zdravotný problém neprejaví hneď, niekde vo vnútri vždy nejaký drieme a časom sa prebudí. Psychológovia pritom nehovoria iba o tzv. syndróme zlomeného srdca, ktorý sa prejavuje najmä depresiami. "Ak ľudia trpia nejakým ochorením už počas vzťahu, po jeho rozpade sa symptómy ešte zhoršia. Ak žiadne problémy nemajú a sú zdraví, po rozchode sa vždy niečo objaví," tvrdí psychológ Guy Winch.

Zažili ste rozchod? Pozor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výskumnú vzorku tvorili ľudia, ktorí práve prekonávali rozchod s partnerom. Výsledky štúdie potvrdili, že u pozorovaných, ktorí mali akné, sa ich ochorenie zhoršilo, keď sa rozišli s partnerom. Rovnaké to bolo so žalúdočnými problémami a dýchavičnosťou. U všetkých bez výnimky zároveň zaznamenali podobné symptómy, ktoré sa prejavujú u osôb liečených  zo závislosti. Srdce, ktoré je v čase rozchodu alebo rozvodu poháňané pocitom hnevu, bezmocnosti a krivdy, aktivizuje v mozgu tie isté mechanizmy, ktoré sa spúšťajú pri liečbe závislých osôb, keď prestanú brať kokaín alebo opiáty.

Zažili ste rozchod? Pozor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Tieto silné abstinenčné príznaky zo straty lásky ovplyvňujú schopnosť myslieť, zamerať sa na nejakú činnosť a zvládať bežné povinnosti," uvádza sa v štúdii. Ak si preto niektorí myslia, že najlepšou liečbou zlomeného srdca je tvrdá práca, mýlia sa. "Každý rozchod je pre organizmus obrovskou záťažou. Pracovné vypätie je len ďalšia záťaž, ktorá môže všetko ešte zhoršiť a skončiť kolapsom. Oveľa lepšie je vypnúť, vziať si voľno v práci, venovať sa športu, ísť do prírody alebo vyraziť von s priateľmi," odporúčajú odborníci. 

Viac o téme: Rozvod Rozchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu