Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Je lepšie chovať mačku alebo psa? Vedci majú jednoznačnú odpoveď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Kto chová mačku, nemá žiadne pochybnosti - tieto šelmičky sú lepšie než ich priatelia-nepriatelia psy. Prvým dôvodom je, že ak je mačka vystavená voľnému pádu, má schopnosť sa vo vzduchu otočiť tak, aby dopadla na brucho a hruď a minimalizovala tak riziko zranenia. A to nie všetko; ak mačka spadne z veľkej výšky (napríklad z desiateho poschodia), často sa zachráni na rozdiel od psa, ktorý neprežije ani pád zo štvrtého poschodia. Píše o tom taliansky deník Corriere della Sera.

Mačka je lepší lovec. Všetci poznáme poľovníckych psov, ale len málokto vie, že v skutočnosti sú vynikajúcimi lovcami práve mačky, pretože lepšie vidia na kratšiu vzdialenosť a vedia sa lepšie sústrediť. Niektorí vedci sú dokonca presvedčení, že sa schopnosť loviť u domácich mačiek rovná veľkým šelmám. 

Je lepšie chovať mačku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V porovnaní sa psami majú mačky aj lepší čuch a sluch a vidí stupnicu farieb, a to aj v zlom osvetlení. Mačky denne spia 12 až 16 hodín, ale aj v spánku dokážu čuchom a sluchom sledovať, čo sa okolo nich deje. 

Mačky taktiež žijú dlhšie. Kto túži po domácom zvieratku, s ktorým by prežil čo najviac rokov, urobí najlepšie, keď si radšej kúpi mačku než psa. Mačky v priemere žijú 13 až 14 rokov, zatiaľ čo psy sa v priemere dožívajú jedenástich rokov. Mačky vyhrávajú, aj čo sa peňazí týka. Starostlivosť o ne vás totiž vyjde menej než o psa. 

Je lepšie chovať mačku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mačky ani nezapáchajú toľko, ako psy. Potvrdzuje to vedecký výskum, ktorý ukázal, že majitelia mačiek zvyčajne nedokážu rozlíšiť odor vlastnej mačky od zápachu inej. Naopak majitelia psov sú schopní identifikovať svoje zviera podľa čuchu. 

Mačku nemusíte venčiť. Dostatok fyzickej aktivity si vie zaobstarať aj doma. Naviac je doma spokojná. Mačky sú navyše prispôsobivejšie a pokojnejšie. Kto chová psa, dobre vie, že mať hosťov v dome je niekedy problematické - keď niekto nepadne psovi do oka, celý čas na neho šteká alebo skáče. Mačky to nerobia; keď niekto príde, väčšinou sa schovajú a neotravujú. 

Mačky sú rodenými hercami, napriek tomu, že bolo nakrútených veľa filmov, v ktorých hrajú psy. Podľa tureckej režisérky Ceydy Torunovej, ktorá o mačkách natočila dokument, sa pred kamerou pohybujú s prekvapivou prirodzenosťou, akokeby chápali, že sú filmované. 

Je lepšie chovať mačku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na rozdiel od toho, čo si myslia majitelia psov, nedáva im veda za pravdu, pokiaľ ide o údajnú intelektuálnu prevahu psov nad mačkami. Hoci je mačacie schopnosti omnoho ťažšie skúmať, prvé výsledky sú sľubné - japonskí vedci zistili, že si mačky viedli rovnako dobre ako psy v sérii pamäťových testov. Naviac mačky majú tú časť mozgu, ktorá je zodpovedná za spracovanie informácií, oveľa zložitejšiu ako psy a majú tu dvojnásobok neurónov. 

Hovorí sa, že mačky nemilujú svojich pánov tak, ako psy, ale štúdia Oregonskej štátnej univerzity ukázala, že mačky dávajú interakcii s ľuďmi prednosť pred jedlom. Zrejme hlavným dôvodom, prečo sú mačky najrozšírenejšími domácimi zvieratami vo svete, je to, že sa o seba postarajú, nepotrebujú výcvik, samé sa umývajú a môžete ich nechať samé déma aj na dlhšiu dobu. Mačací svet však zostáva záhadný, možno ho len ťažko pochopiť a pravdepodobne i preto sú ľudia mačkami tak fascinovaní. 

Viac o téme: PesMačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu