Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sprievodca chcel školákom ukázať 115 miliónov rokov starý nález: Z tohto pohľadu mu bolo do plaču

Tento pohľad je už minulosťou Zobraziť galériu (2)
Tento pohľad je už minulosťou (Zdroj: profimedia.sk)

INVERLOCH - Smutný pohľad sa naskytol zamestnancom národného parku Bunurong Marine ParkFlat Rocks v austrálskom štáte Victoria. Skupine zvedavých školákov chcel sprievodca ukázať vzácnu stopu dinosaura, ale namiesto toho všetkých čakalo nemilé prekvapenie, ktoré pre nich pripravili vandali.

Keď archeológovia narazili v roku 2006 na vzácnu stopu teropóda, jasali od radosti a pristupovali k nej s patričným rešpektom a opatrnosťou. Vek stopy odhadli na neuveriteľných 115 miliónov rokov. Išlo vskutku o jedinečný nález, pretože v tejto lokalite doteraz neobjavili dôkaz o výskyte mäsožravých dinosaurov.

Sprievodca chcel školákom ukázať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Keďže chceli, aby si návštevníci parku vychutnali pohľad na obrovskú stopu na mieste nálezu, rozhodli sa ponechať ju v skalách na pôvodnom mieste. Ukryli ju pod formou vyrobenou z kremíka a gumy, aby bola chránená a uchovala sa pre ďalšie generácie. Výsledky úsilia paleontológov a technikov však mohli turisti obdivovať iba dovtedy, kým neprišli na miesto nálezu vandali a stopu nepoškodili kladivom.

Sprievodca chcel školákom ukázať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Celé vzrušenie z pohľadu na skutočnú stopu dinosaura, z ktorého sme sa tešili niekoľko rokov, je už minulosťou," hovorí riaditeľ parku, Brian Martin. "Všetko sme zistili, keď k nálezu dorazil náš sprievodca so skupinou detí. Je to smutné," povzdychol si. Hoci išlo o medzinárodne uznávaný a jedinečný nález, nič nezastavilo tuposť a primitivizmus vandalov a nezabránilo im ho poškodiť. Zamestnanci síce zachránili úlomky a previezli ich k technikom, ale  je otázne, či sa im podarí všetko vrátiť do pôvodného stavu. 

Viac o téme: DinosaurusAustráliaVandaliArcheologický nález
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu