Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Objavil unikátny portál

Reštaurátor a sochár Martin Kutný ukazuje, že portál má tvar oslieho chrbta. Zobraziť galériu (2)
Reštaurátor a sochár Martin Kutný ukazuje, že portál má tvar oslieho chrbta.

BARDEJOV - Unikátny nález! V múroch bardejovského Kostola sv. Jána Krstiteľa na Ulici františkánov odhalili vzácny gotický portál, čiže bývalú vstupnú bránu. Portál, ktorý bol tristo rokov ukrytý pred zrakmi ľudí, našiel reštaurátor Martin Kutný.

Bardejovský kostol začali stavať v roku 1466. Jeho bývalú vstupnú bránu na severnej strane zamurovali pravdepodobne v roku 1670, keď postavili nový vchod zo západu. Nedávno sa ju podarilo nájsť bardejovskému reštaurátorovi a akademickému sochárovi Martinovi Kutnému. „Tušil som, že niekde v týchto miestach by sa mohla brána ukrývať, pretože sa objavovala na niekoľkých starých kresbách,“ povedal M. Kutný, ktor ý na prieskume kostolných múrov pracoval úplne zadarmo. Nájsť portál bola preňho výzva. „Veľmi sa teším, že sa mi to podarilo. Zatiaľ som nikde na Slovensku takú nezvyčajnú a peknú vstupnú bránu do kostola nevidel,“ tvrdí reštaurátor M. Kutný, ktorý tvrdí, že objavený poltár má tvar oslieho chrbta.

Podľa M. Kutného bardejovský kostol nevyhnutne potrebuje celkovú rekonštrukciu a obnovu. Na to však treba 20 až 30 miliónov korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu