Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Nové druhy zmrzliny lákajú aj Slovákov

BRATISLAVA - Nadvláda vanilkovej, jahodovej a čokoládovej zmrzliny sa skončila aj na Slovensku. Podľa viacerých zmrzlinárov už aj Slováci holdujú novým druhom tejto letnej pochúťky, ktoré priniesla letná sezóna.

"Vanilková je stále obľúbená, no letia aj rôzne druhy vyrobené z čokoládovej, napríklad s píniovými orieškami alebo čili," povedala ČTK zmrzlinárka Zuzana z bratislavského Hviezdoslavovho námestia. Aj v ďalšej zmrzlinárni v centre sa najviac predávajú čokoládová s orieškami alebo arašidmi.

Na Slovensku i v okolitých krajinách dlhé roky v obľúbenosti viedli tradičné druhy zmrzliny, vanilková, jahodová a čokoládová. Netradičné chute si Slováci ešte pred pár rokmi mohli dopriať len na letnej dovolenke.

Na Jadrane napríklad teraz "letí" príchuť obľúbeného dezertu creme brulée či známych kokosových bonbónov. Nové trendy už prenikli aj do slovenských zmrzlinární. V Bratislave napríklad ponúkajú mentolovo-čokoládovú. Iný zmrzlinár ponúka desiatky kopčekov s príchuťou keksíkov "cookies".

"Muži sú konzervatívnejší, nové zmrzliny testujú skôr ženy," povedala jedna zmrzlinárka. Jej kolega dodal, že klasickým druhom zase holdujú hlavne starší ľudia a novými chuťami sa nechajú zlákať skôr mladší.

Bežný Slovák si vraj ročne dopraje asi 200 kopčekov zmrzliny, čo je asi šesť litrov. Sladkého mrazeného krému najviac ročne pojedia Novozélanďania, podľa prieskumu spoločnosti Unilever je to až 26 litrov.

Tajomstvom popularity zmrzliny, ktorej dejiny sa začali písať v starovekom Grécku, je, že priamo účinkuje na isté oblasti mozgu. Zvyšuje tak hladinu endorfínov - hormónov šťastia - a pomáha tým bojovať proti stresu, zlej nálade alebo depresii.

I sladká dobrota má však jeden háčik, môže sa totiž cez ňu šíriť nákaza. Kontroly Úradu verejného zdravotníctva v prvej polovici roka v slovenských prevádzkach zistili, že deväť percent zo 688 zmrzlín obsahovalo rôzne mikróby. V Česku dokonca koncom júla v zmesi na výrobu zmrzliny našli kŕmnu srvátku, ktorá je určená do krmiva pre zvieratá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu