Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ako sa chrániť pred znečistením v meste: Ani netušíte, ktoré veci v našom okolí ľuďom škodia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Smog v zimnom období zaplavuje mestá. Ako sa chrániť pred znečistením ovzdušia a ako obmedziť jeho škodlivé vplyvy na ľudské zdravie, o tom píše taliansky denník Corriere della Sera. Ten podotkol, že najviac ohrozenými skupinami ľudí sú v tejto súvislosti deti a dôchodcovia.

Predovšetkým je potrebné vyhýbať sa dlhodobejšiemu pobytu vonku, predovšetkým v tých hodinách, kedy je znečistenie najhoršie, uvádza profesor Sergio Harari, riaditeľ jednotky pneumológie v nemocnici Svätého Josefa v Miláne. Nevykonávajte žiadnu fyzickú aktivitu, keď je koncentrácia škodlivín v ovzduší najvyššia, a vyhýbajte sa najviac zamoreným oblastiam. Dávajte prednosť doprave verejnými prostriedkami alebo bicyklu, auto nechajte doma. Nekúrte drevom, lebo to spôsobuje nezanedbateľné znečistenie. Aj spaľovanie odpadkov produkuje znečistenie. 

Ako sa chrániť pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Je vhodné cez víkend zo znečisteného mesta uniknúť? "Nie sú k tomu žiadne vedecké štúdie, ale zdravý rozum nám radí, že ak môžeme, potom víkend v menej znečistených oblastiach umožňuje, aby sme boli menej vystavení smogu a prerušili jeho nepretržité toxické pôsobenie na organizmus. Odísť z mesta teda má nepochybne priaznivý účinok, ale nezabúdajme pritom, že naša cesta za lepším vzduchom prispieva k ďalšiemu zvyšovaniu úrovne smogu," hovorí Harari. 

Znečistenie životného prostredia je najväčším zabijakom, hrozí šéf programu OSN

Masky a filtre na nos, ktoré sa bežne predávajú, majú len veľmi obmedzený, či dokonca nulový účinok. Existujú šak masky s väčšou filtrovacou kapacitou, a tým aj väčšou účinnosťou. Problém s ich používaním spočíva v tom, že sú príliš ťažké, aby sme ich nosili dlhší čas alebo pri telesnom pohybe. Štúdií o reálnom ochrannom pôsobení filtračných masiek je veľmi málo a nie je ani preukázaná účinnosť nosných filtrov. Naviac - vzhľadom na to, že dýchame aj ústami, nemá ich používanie väčší význam. 

Ako sa chrániť pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa profesora je rovnako dôležité udržovať v domácnostiach teplotu nepresahujúcu v zime 20 až 21 stupňov Celzia, zbytočne nesvietiť, používať osvetlenie s nízkou spotrebou elektriny a vypínať domáce spotrebiče i z režimu standby. Na znečistenie vzduchu má vplyv aj to, čo jeme. Ak konzumujeme nesezónne ovocie, podporujeme tým jeho prepravu z jedného konca sveta na druhý. Častejšia dovolenka, automobil pre každého člena rodiny - to všetko prispieva k tvorbe emisií. 

Ako sa chrániť pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aj v uzavretom prostredí registrujeme znečistenie. Je to spôsobené zlou ventiláciou a množstvo niektorých škodlivín potom môže byť vyššie než vonku. Nedávna štúdia ukázala súvislosť medzi znečistením vo vnútri škôl v piatich európskych štátoch a častým výskytom dýchacích problémov, suchého kašľa a nádchy. K najviac znečisteným zdrojom vo vnútri budov patrí fajčenie, plynové sporáky, krby, plynové kúrenie, ale taktiež klimatizácie produkujúce plesne, huby a baktérie. Pri výbere spotrebičov s nízkym dopadom na životné prostredie sa môžeme riadiť označením EÚ Ekologický šetrný výrobok (Ecolabel EU). 

Ako sa chrániť pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na znečistené ovzdušie sú viac citliví seniori. Dôvodov je veľa a pôsobia tu zároveň rôzne faktory. Najmä starí ľudia omnoho častejšie trpia chorobami, ktoré znečistenie zhoršuje, ako sú kardiovaskulárne choroby a ochorenia dýchacieho ústrojenstva. Organizmus starých ľudí má tiež menšiu schopnosť znášať fyzické stresové situácie. Trpia chorobami, u ktorých stačí malá zmena rovnováhy medzi organizmom a vonkajším prostredím, aby to malo závažnejšie dopady. 

Rizikovou kategóriou sú aj deti, hlavne tie najmenšie, pretože obranné mechanizmy tela u nich ešte nie sú dostatočne vyvinuté. Mnohé orgány sa len vyvíjajú a na ich vývoji sa to môže odraziť. Napríklad pľúca, ak sú vystavené vysokým koncentráciám niektorých škodlivín, môžu vykazovať určité oneskorenie vo svojom raste. Deti takisto dýchajú rýchlejšie než dospelí, hlavne pri hrách, a preto sa v ich pľúcach vystrieda za minútu väčší objem vzduchu aj so škodlivinami. 

Viac o téme: SmogZnečistenie ovzdušia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu