Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Unikátne nebeské divadlo: Vedci sú vo vytržení, na Taiwane zaznamenali superdúhu

Krásny pohľad Zobraziť galériu (2)
Krásny pohľad (Zdroj: Univerzita čínskej kultúry)

TCHAJ-PEJ - Osem hodín a 58 minút minulý týždeň zdobila dúha podľa taiwanských vedcov nebo severne od metropoly Tchaj-pej. Vedci z miestnej Univerzity čínskej kultúry teraz zhromažďujú dôkazy pre zápis do Guinnessovej knihy rekordov, napísal spravodajský server BBC. Doterajšia rekordná dúha trvala šesť hodín a bola zaznamenaná v Británii.

Žeriavnik nakrútil neuveriteľné VIDEO dúhy: Takto ste ju ešte určite nevideli

Zo záberov urobených na pôde univerzity a v jej okolí vyplýva, že dúha sa objavila tri minúty pred siedmou hodinou rannou a zmizla až tesne pred štvrtou popoludní. Profesor Čcho Kchun-Hsuan z katedry atmosférických vied povedal, že študenti a akademici boli na zdokumentovanie unikátneho javu pripravení, pretože už o týždeň skôr sa tam dala vidieť niekoľkohodinová dúha.

"Vzhľadom na 10.000 fotografií nasnímaných len v rámci našej katedry a mnohé ďalšie od ostatných ľudí v kampuse a miestnych obyvateľov sme, pevne verím, schopní Guinnessu sekundu po sekunde dokázať, že táto dúha trvala deväť hodín," vysvetlil Čcho. V takom prípade by Taiwan úplne zatienil doterajší rekord z britského grófstva Yorkshire z marca roku 1994, kde bolo dúhu vidieť od deviatej ráno do tretej popoludní.

VIDEO Unikátne nebeské divadlo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Univerzita čínskej kultúry)

Podľa webu Guinnessu sú dúhy bežne viditeľné len oveľa menej ako hodinu. BBC uvádza, že v čase rekordne stabilnej dúhy panovalo na Taiwane slnečné počasie s relatívne slabým vetrom, unikátnemu javu potom ďalej nahrávala vysoká vlhkosť vzduchu, spôsobená momentálne prebiehajúcim severovýchodnom monzúnom.

Opísané poveternostné podmienky sú v zime v kopcoch severne od Tchaj-peja bežné, uviedol Čcho. "Plánujem osloviť tchaj-pejské oddelenie turizmu, aby tomu začalo robiť reklamu. V Tchaj-peji môžete v zime uvidieť deväťhodinovú dúhu. Je to niečo úžasné! Príďte do Tchaj-peja!" dodal.

Viac o téme: RekordDúhaNajdlhšia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu