Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ľudstvo má obrovský problém: Vedci varujú, čoskoro možno už nebudeme mať noc

Svetelné znečistenie je enormné Zobraziť galériu (3)
Svetelné znečistenie je enormné (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Časopis Science Advances iba nedávno poukázal na zvyšujúce sa množstvo svetelného smogu, ktoré vedie k strate noci na mnohých miestach našej planéty. Autori článku vychádzali z výsledkov štúdie, ktoré publikovala NASA po vyhotovení najnovších fotografií nočnej zemegule. Situácia je naozaj alarmujúca.

Nárastom populácie a rozširovaním miest zároveň dochádza aj k zväčšovaniu osvetlených plôch. Štúdia, v ktorej sa NASA zamerala na problematiku svetelného smogu, potvrdila, že v období od roku 2012 až do roku 2016 celková plocha umelo osvetlených oblastí Zeme vzrástla o dve percentá ročne. Zatiaľ čo obrázky svetelných pavučín omotávajúcich sa okolo našej planéty vyvolávajú u mnohých romantickú scenériu, tento druh znečistenia negatívne vplýva nielen na voľne žijúce zvieratá, ale aj na ľudské zdravie. Ide totiž o rušivé svetlo likvidujúce pokojnú nočnú tmu, počas ktorej regenerujú nielen ľudia, ale aj živočíchy vo voľnej prírode.

Ľudstvo má obrovský problém:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

NASA pri výrobe najnovších záberov použila satelitnú stanicu Suomi NPP. Vzhľadom na to, že tento satelit dokáže zachytiť infračervené vyžarovanie, ale nedokáže rozlíšiť modré svetlo, ktoré produkujú LED žiarovky, výsledok je šokujúci. Keďže väčšina miest prešla na úsporné LED žiarovky, vedci predpokladali, že satelit zachytí a rozlíši menej svetelných plôch. Mýlili sa. Úsporné žiarovky ako keby naštartovali veľkomestá a tie ich začali inštalovať vo väčšej miere ako kedysi.

FOTO, ktoré ukazuje skutočnú environmentálnu hrôzu: Karibik zaplavený plastovým odpadom

Ich úspornosť totiž umožňuje, že za výhodnú cenu sú teraz vysvietené plochy, ktoré sa v minulosti topili v tme. Mestá dokonca už svetlá v noci vôbec nevypínajú tak, ako kedysi. Znamená to, že nárast svetelného smogu inštalácia LED svetiel nijako nepribrzdila. Skôr sa stal pravý opak.  

Viac o téme: Svetelné znečistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu