Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedci zverejnili pochmúrnu PREDPOVEĎ: Do roku 2100 možno zmiznú tieto lokality

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Okolo 14-tisíc archeologických nálezísk a národných pamätníkov v USA môže do roku 2100 zmiznúť vplyvom klimatických zmien, ktoré zvyšujú hladinu oceánov. Uvádza to skupina odborníkov v článku, ktorý zverejnil americký vedecký časopis Plos One. Ohrozená je okrem iného desatina archeologických lokalít na juhovýchodnom pobreží.

"Údaje sú veľmi pochmúrne, predpokladané zvýšenie hladiny spôsobí stratu podstatnej časti predkolumbovského i neskoršieho historického odkazu. Globálne otepľovanie vyvoláva v tomto smere veľmi vážne obavy," uvádzajú autori štúdie. 

Vedci zverejnili pochmúrnu PREDPOVEĎ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výbuch sopky na Bali ovplyvní klímu na Zemi: Ako rýchlo sa ochladí a koľko to bude trvať

Podľa predpovedí klimatológov by sa hladina svetového oceánu do konca storočia mohla zvýšiť v priemere o meter. Keď vedci tento údaj preniesli na mapu atlantického pobrežia USA a Mexického zálivu, museli do zoznamu ohrozených lokalít zahrnúť miesta v ôsmich pobrežných amerických štátoch. "Pozostatky ľudskej činnosti v tejto oblasti sú staré tisíce rokov a my mnohé z nich stratíme," povedal americký archeológ David Anderson. 

Vedci zverejnili pochmúrnu PREDPOVEĎ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Autori štúdie doporučujú vypracovať plán na podrobnú dokumentáciu ohrozených nálezísk a prenesenie najcennejších predmetov na bezpečné miesto. V ohrozenej zóne sú ale podľa nich aj veľké historické stavby, napríklad floridská pevnosť Castillo de San Marcos zo 17. storočia či neďaleký národný pamätník Fort Matanzas. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlimatické zmenyVýchodné pobrežie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu