Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekár, ktorý sa stal hýčkanou celebritou: Vďaka nemu prežili ľudia, ktorí by inak umreli

Christian Barnard bol priekopníkom v oblasti transplantácií ľudských orgánov Zobraziť galériu (3)
Christian Barnard bol priekopníkom v oblasti transplantácií ľudských orgánov (Zdroj: YouTube)

KAPSKÉ MESTO - Prvú transplantáciu ľudského srdca uskutočnil juhoafrický chirurg Christian Barnard 3. decembra 1967 v Kapskom meste. Do tej doby neznámy lekár sa zo dňa na deň stal celosvetovo uznávanou vedeckou kapacitou a súčasne i hýčkanou celebritou. Sprievodcom ďalšieho života tohto slávneho lekára, ktorý ľudské srdce považoval iba na výkonnú pumpu, sa potom stala sláva, ďalšie úspechy vo vede i búrlivé vzťahy so známymi kráskami.

Operácia v nemocnici Groote Schuur trvala päť hodín a podieľal sa na nej tridsaťčlenný tím lekárov. 54-ročnému židovskému obchodníkovi Louisovi Washanskému, ktorý pochádzal z Litvy, voperovali srdce 52-ročnej ženy, ktorá zahynula pri autonehode. Washkansky zomrel osemnásť dní po zákroku na zápal pľúc, napriek tomu operácia znamenala prevratný posun v medicíne. Litovčan ale nebol prvým človekom, ktorý dostal šancu žiť s novým srdcom. V januári 1964 transplantoval James Hardy v americkom Jacksone pacientovi srdce šimpanza. Ten s ním žil len dve hodiny. 

Christian Neethling Barnard sa narodil 8. novembra 1922 v juhoafrickom mestečku Beaufort West. Jeho otec bol pastor a jeden z jeho štyroch bratov zomrel ako päťročný na srdcové zlyhanie, čo Barnarda silno ovplyvnilo. V roku 1946 vyštudoval kardiochirurgiu na univerzite v Kapskom meste, potom chvíľu pracoval ako rodinný lekár a v roku 1951 sa vrátil do Kapského mesta. V roku 1956 odišiel na dvojročný postgraduál na Minnesotskú univerzitu a pobyt v USA označil za "najnádhernejšiu časť života". Po návrate do JAR začal pracovať na klinike Groote Schur, kde už skôr pôsobil, a na univerzite sa venoval vede. 

Zľava - Barnard, doktor Michael DeBakey a Adrian Kantrowitz
Zobraziť galériu (3)
Zľava - Barnard, doktor Michael DeBakey a Adrian Kantrowitz  (Zdroj: SITA/AP)

Prvý Barnardov úspech prišiel v roku 1959, keď vykonal prvú transplantáciu obličky vo svojej krajine. Jeho najväčšia chvíľa prišla v decembri 1967, keď mal 45 rokov. "Muž so zlatými rukami", ako začal byť prezývaný, priznával, že operácia bola veľká neznáma a šancu na prežitie pacienta prirovnával k človeku, ktorý sa môže zachrániť pred šelmami len preplávaním rieky plnej krokodílov. 

Úmrtnosť v začiatkoch transplantácií bola skutočne vysoká a prielom nastal až v 80. rokoch s liekom cyklosporín, ktorý uľahčuje prijatie cudzieho orgánu pacientom. Zubný lekár Philip Blaiberg, druhý Barnardov pacient z januára 1968, žil s novým srdcom takmer dvadsať mesiacov. V rovnakom roku bola vykonaná v Bratislave prvá transplantácia srdca na území vtedajšieho Československa, ktorá priniesla pacientke iba päť hodín života. Prvú úspešnú transplantáciu v Československu vykonali lekári v IKEM (pražský Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny) v roku 1984 - pacient žil s novým srdcom asi trinásť rokov. Prvá úspešná transplantácia ľudského orgánu (obličky) bola vykonaná v americkom Bostone v roku 1954. 

Šarmantný Barnard sa po transplantácii stal hviezdou. Prijal ho americký prezident Lyndon Johnson, vystupoval v televízii a dostával sa na titulky bulvárnej tlače. Slávu si užíval a tvrdil, že "každý muž, ktorý tvrdí, že o úspech a uznanie nestojí, je buď chorý, alebo klamár". Tlač s obľubou riešila jeho avantúry so známymi kráskami, ktorými boli napríklad herečky Sophia Lorenová či Gina Lollobrigida. 

Ženatý bol trikrát. V roku 1969 sa po 21 rokoch manželstva rozviedol prvý raz so zdravotnou sestričkou Alettou, ktorá odmietla trpieť jeho zálety. Z prvého manželstva mal dve deti. Druhýkrát sa oženil rok nato, tentokrát s oveľa mladšou kráskou a dedičkou Barbarou, s ktorou mal tiež dve deti. Druhé manželstvo vydržalo dvanásť rokov. V roku 1988 si vzal modelku Karin, ktorá mohla byť skôr jeho vnučkou. Mali taktiež dve deti a v roku 2000 sa rozviedli. Za najťažšiu chvíľu svojho života označil samovraždu syna z prvého manželstva Andrého. 

Barnard (vľavo) s americkou herečkou Faye Dunaway na viedenskom Bále v opere
Zobraziť galériu (3)
Barnard (vľavo) s americkou herečkou Faye Dunaway na viedenskom Bále v opere  (Zdroj: TASR/AP)

Aj napriek búrlivému súkromnému životu sa Barnard naďalej venoval svojej profesii a zaznamenal množstvo ďalších úspechov. Odložiť skalpel ho donútila v roku 1983 až artróza. To už mal za sebou päťdesiat vykonaných transplantácií. Potom sa venoval výskumu a prednáškam, ale i vlastným farmám a reštauráciám pre gurmánov. Okrem toho tiež písal. Príliš sa mu nedarilo v oblasti omladzovacích kúr a preparátov. V roku 1969 navštívil Československo, kde obdržal zlatú medailu Univerzity J. E. Purkyneho v Brne. V máji 1998 sa v zoo Dvůr Králové zaujímal o chov afrických zvierat. 

Barnard, známy odporca apartheidu, zomrel 2. septembra 2001 počas dovolenky na Cypre. Príčinou úmrtia bola astmatická kríza. 

Viac o téme: Transplantácia srdcaChristian barnard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu