Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jazdec formuly si dal preteky s gepardom: Čo myslíte, porazil najrýchlejšie zviera na svete?

Gepard preteká s formulou Zobraziť galériu (4)
Gepard preteká s formulou (Zdroj: youtube/ Da Point News)

ZÁPADNÉ KAPSKO - Organizátori sérií Formuly E nedávno v Južnej Afrike usporiadali zaujímavé preteky. Súperilo v nich ich auto s gepardom. Týmto chceli poukázať na zhoršujúce sa klimatické podmienky, ktoré likvidujú prirodzené prostredie najrýchlejšieho cicavca na svete a obmedzujú jeho život.

Gepard je známy tým, že dokáže vyvinúť neuveriteľnú rýchlosť, ale zároveň je aj jedným z najohrozenejších druhov. Podľa údajov Medzinárodnej únie pre ochranu ohrozených druhov ich zostáva vo voľnej prírode približne už iba 6700. Gepard je ohrozený kvôli strate svojho prirodzeného prostredia, má stále obmedzenejší prístup ku koristi a často končí ako trofej lovcov.

Jazdec formuly si dal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Organizátori pretekov sa preto rozhodli poukázať na problematiku obmedzujúcu životné podmienky týchto predátorov. Zároveň chceli vyzdvihnúť ich jedinečnú silu, krásu a rýchlosť. 

Jazdec formuly si dal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/ Da Point News)

Jazdec formuly si dal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/ Da Point News)

Na štartovaciu čiaru na pristávacej ploche v odľahlej časti Západného Kapska sa postavil krotký gepard a pretekárske auto s francúzskym jazdcom Jeanom Ericom Vergnerom. Vo videu, ktoré organizátori zverejnili na sociálnej sieti, je vidno, že gepard sa spočiatku dostáva do vedenia, ale nakoniec končí tesne za vozidlom. To dosiahlo maximálnu rýchlosť 225 km/h v porovnaní s maximálnou rýchlosťou zvieraťa približne 112 km/h. Organizátori ubezpečili divákov, že počas pretekov zvieraťu nebolo ublížené. 

Viac o téme: FormulaGepardPreteky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu