Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Štyri dni hľadal poklad a už to chcel zabaliť: Vtom zbadal niečo žlté, veď to sú...!

Mince boli schované v pôde Zobraziť galériu (3)
Mince boli schované v pôde (Zdroj: profimedia.sk)

CHELMSFORD - Lovcovi pokladov sa podarilo natrafiť na parádny úlovok. Pri prehľadávaní oblasti našiel hromadu zlatých mincí starých približne 1500 rokov. Podobný poklad tam objavil už pred takmer dvoma desaťročiami, a práve preto sa na "miesto činu" vrátil. Predpokladal totiž, že sa tam ešte niečo vzácne nachádza.

Chris Kutler (54) sa už dlhých 25 rokov venuje hľadaniu pokladov všetkého druhu. Nedávno strávil štyri dni prehľadávaním poľa v meste Chelmsford v anglickom grófstve Essex. Dlho dlho nič a už to chcel pomaly zabaliť, keď zrazu narazil na kopu zlatých mincí anglosaského pôvodu. Ide o skutočnú lahôdku, pretože sú údajne až 1500 rokov staré a podľa expertov mali byť pochované spolu s vtedajším panovníkom.

FOTO Štyri dni hľadal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kutler ich poslal Britskému múzeu v Londýne, ktoré mince bude skúmať. Ich hodnotu ale predbežne vyčíslilo na 10-tisíc libier (11 200 eur). "Je to akoby Svätý grál detekcie kovov. Keď som narazil na prvú mincu, myslel som si, že je to osa. Videl som len žltú farbu, tak som to hodil na zem, ale potom som si uvedomil, že je to poklad. Bol to úžasný pocit," uviedol Chris, ktorý našiel podobné mince na rovnakom mieste už pred osemnástimi rokmi. 

FOTO Štyri dni hľadal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Muž narazil na poli na nevšedný poklad: Archeológovia vo vytržení, to tu ešte nebolo

Vrátiť sa tam ho prinútil článok v novinách, v ktorom sa písalo, že by sa tam mohli nachádzať ďalšie staré mince. "Odhrnul som vrchnú vrstvu pôdy, aby som sa dostal hlbšie. Skenoval som pôdu centimeter po centimetri, lebo to bolo poslednýkrát, čo som hľadal na tomto mieste. Keď som našiel prvú mincu, bolo mi jasné, že ich tam bude viac, lebo tak to je vždy," dodal. 

FOTO Štyri dni hľadal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Britské úrady za poklad považujú nález dvoch a viac mincí z rovnakého náleziska, ktoré sú najmenej tristo rokov staré, a musia obsahovať aspoň desať percent zlata. Múzeu bude trvať zhruba rok, kým nájdené mince zanalyzuje. 

Viac o téme: MincePoklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu